Η πολυσχιδής ατροφία παρατηρείται σε διάφορους βαθμούς σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους που παραπονούνται για πόνο στη μέση. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες και σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
Τι είναι το Multifidus;
Ο πολύσχιστος μυς τρέχει κατά μήκος των δύο πλευρών της σπονδυλικής στήλης, παρέχοντας σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Αποτελείται από μια σειρά μικρών μυών και συνδέεται με όλους τους σπονδύλους εκτός από τον C1 (τον άτλαντα).
Η κύρια δράση του πολυσχιδούς μυός είναι να συνεργάζεται με τους άλλους μυς του πυρήνα για να παρέχει υποστήριξη κατά την κάμψη, την περιστροφή και την έκταση.
Ο λιγότερο γνωστός στόχος ενός ισχυρού multifidus είναι να διατηρεί τα σπονδυλικά σώματα σε ευθυγράμμιση. Όταν το πολύσχον ασθενεί ή ατροφεί, μπορεί να συμβεί ανεπιθύμητη και μη συγχρονισμένη κίνηση των σπονδυλικών σωμάτων. Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, που οδηγεί σε αυξημένο πόνο στη μέση.
Τι είναι η μυϊκή ατροφία;
Η μυϊκή ατροφία είναι η συρρίκνωση ή η απώλεια μυϊκών κυττάρων.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μυϊκή ατροφία:
- Υποσιτισμός
- Βλάβη
- Ηλικία
- Καθιστική ζωή ή αχρηστία
- Γενεσιολογία
- Ορισμένες ασθένειες
Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν σημαντική μυϊκή ατροφία τείνουν να έχουν ένα μείγμα αιτιών που έχουν οδηγήσει στην ατροφία τους.
Η γενική μυϊκή ατροφία θα οδηγήσει σε μειωμένη δύναμη, περιορισμένο εύρος κίνησης, ακόμη και πόνο.
Ατροφία του Multifidus Muscle
Τώρα που το multifidus και η ατροφία έχουν συζητηθεί χωριστά, το αποτέλεσμα της multifidus ατροφίας είναι προφανές.
Όσοι πάσχουν από πολυσχιδή ατροφία τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα:
- Χρόνιος πόνος στη μέση
- Στερεωμένη στάση
- Πόνος με το να σηκώνεσαι από καθιστή θέση και να κάθεσαι πίσω
- Πόνος με βασική κάμψη, ανύψωση και συστροφή
Αυτά τα συμπτώματα είναι τα βασικά της πολυσχιδούς ατροφίας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα πιο σοβαρών καταστάσεων που προκύπτουν από ένα εξασθενημένο multifidus. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα κάτω από τα πόδια
- Μέτρια έως σοβαρή αδυναμία στην πλάτη και στα πόδια
- Παράλυση
Αυτές οι καταστάσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα εντοπισμένης πολυσχιδούς ατροφίας που έχει εξελιχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αδυναμία έχει επιτρέψει σε ένα ή πολλά σπονδυλικά σώματα να γίνουν ασταθή και να μετακινηθούν από τη θέση τους. Αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη πίεση στο νωτιαίο μυελό ή στα περιφερικά νεύρα.
Θεραπεία της Multifidus Atrophy
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πολυσχιδούς ατροφίας είναι η πρόληψη. Ένας δραστήριος τρόπος ζωής, μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της ατροφίας.
Εάν η ατροφία είναι ήδη παρούσα, πολλοί γιατροί προτείνουν φυσικοθεραπεία και ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι για την εμπλοκή του multifidus και την προώθηση της δύναμης.
Εάν η φυσικοθεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότερες επεμβατικές μέθοδοι, όπως η διέγερση του έσω κλαδιού νεύρου που θα βοηθήσει στην ενίσχυση και την επανενεργοποίηση του πολύσχονου μυός.
Ποιος αντιμετωπίζει την ατροφία Multifidus;
Πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ποτέ ότι έχουν πολυσχιδή ατροφία. Παραπονιούνται κυρίως για πόνους στη μέση και αναζητούν βοήθεια από γιατρό.
Συνήθως, ο γιατρός μετά την εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας της σπονδυλικής στήλης θα καταστήσει σαφές στον ασθενή ότι έχει πολυσχιδή ατροφία.
Καθώς αυτό συμβαίνει συχνά, αναζητήστε έναν επεμβατικό ειδικό πόνο εάν υποφέρετε από χρόνιο πόνο στη μέση.
Εδώ στο Cantor Spine Center, βλέπουμε τακτικά ποικίλου βαθμού ατροφία multifidus. Τώρα, υπάρχει μια νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή που ονομάζεται ReActiv8, η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη από τον FDA επιλογή θεραπείας αποκατάστασης για μηχανικό πόνο στη μέση. Η θεραπεία ReActiv8 ενεργοποιεί τους σταθεροποιητικούς μύες της πλάτης σας, εστιάζοντας στην αιτία του πόνου σας.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ατροφία του πολυσχιδούς ή να δείτε εάν είστε υποψήφιος για το ReActiv8, προγραμματίστε το ραντεβού σας σήμερα τηλεφωνώντας 954.567.1332 ή επικοινωνήστε μαζί μας υποβάλλοντας έναν ασθενή αίτημα ραντεβού.