9 Ψυχολογικές επιπτώσεις ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

0
9 Ψυχολογικές επιπτώσεις ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

Όταν κάποιος σε κατηγορεί συνεχώς για απάτη, πονάει.

Είναι επίσης απογοητευτικό, υποτιμητικό και δεν είναι κάτι που πρέπει να βουρτσίζετε κάτω από το χαλί.

Οι αδιευκρίνιστες κατηγορίες μπορούν επίσης να σας οδηγήσουν σε έναν δύσκολο δρόμο ψυχικής υγείας και ακόμη και να προκαλέσουν την ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών διαταραχών.

Ο σύντροφός σας κουνάει πάντα τα δάχτυλά του για πράγματα που δεν κάνατε;

Σήμερα, αναλύουμε την ψυχολογία των ψευδών κατηγοριών και τι πρέπει να κάνουμε για αυτές.

Είναι οι ψευδείς ισχυρισμοί μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης;

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κοινωνικοί κανόνες έχουν προχωρήσει πολύ σε θέματα ψυχικής υγείας, αιτίες και θεραπείες – κάτι που είναι καθαρά θετικό σε μικρο και μακροεπίπεδα.

Η αντιμετώπιση συναισθημάτων, η αντιμετώπιση τραύματος του παρελθόντος και η εξέταση της θέσης σας σε σχέση με το σύνολο έχει πολλά οφέλη, όπως:

  • Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • Λιγότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και μηρυκασμού
  • Αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή
  • Καλύτερη επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη

Μία από τις πολλές ψυχολογικές γνώσεις που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι η κατανόηση ότι ορισμένες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών κατηγοριών, ισοδυναμούν με συναισθηματική κακοποίηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την ψυχή.

Οι άνθρωποι που ζουν σε σύννεφα άδικης καχυποψίας βιώνουν έντονα συναισθήματα αμφιβολίας, αμυντικότητας, σύγχυσης, ενόχλησης και αγανάκτησης.

Συσσωματώνεται σε μια λάσπη ψυχικής υγείας που προάγει την κακή λήψη αποφάσεων και την ατημέλητη συμπεριφορά.

Μπορείτε να πάρετε PTSD από ψευδείς ισχυρισμούς;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ως μια κατάσταση που συνδέεται αποκλειστικά με ακραίο άγχος που προέρχεται από εμπειρίες μάχης. Αλλά νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα υποφέρουν από συμπτώματα.

ζευγάρι που μιλά πρόσωπο με πρόσωπο ψυχολογικές επιπτώσεις ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

Τα άτομα με PTSD αντιμετωπίζουν αναδρομές άγχους, έλεγχο συμπεριφοράς και πλήθος άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής κατάθλιψης.

Τα περισσότερα επεισόδια συνδέονται με την πυροδότηση τραυματικών γεγονότων που τα άτομα δεν μπορούν να τα απομακρύνουν από τις αναμνήσεις τους.

Το PTSD μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα, τη διάγνωση και τη διαθέσιμη βοήθεια.

Μπορείτε να πάθετε διαταραχή μετατραυματικού στρες από ψευδείς ισχυρισμούς; Εάν οι κατηγορίες είναι αμείλικτες, είναι πιθανό να αναπτυχθεί μια περίπτωση PTSD — ειδικά εάν εμπλέκεται σωματική βία.

9 Ψυχολογικές επιπτώσεις ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

Καταλαβαίνετε ότι οι συνεχείς κατηγορίες σε μια σχέση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Αλλά τι ακριβώς διακυβεύεται;

Ας εξερευνήσουμε εννέα τρόπους με τους οποίους οι επιθέσεις υποτροπής στον χαρακτήρα σας μπορούν να μπερδέψουν το κεφάλι σας.

1. Αυτοαμφιβολία

Η αυτο-αμφιβολία ορίζεται σε μια εργασία από τους Braslow, Guerrettaz, Arkin και Oleson, είναι μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με την πραγματικότητα ή την αλήθεια οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των πεποιθήσεων, των απόψεων, των συναισθημάτων ή των κοσμοθεωριών.

Τελικά, η αυτο-αμφιβολία ισοδυναμεί με μια αίσθηση αστάθειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο ψυχικής υγείας.

Όταν κάποιος συνεχώς και ψευδώς σας κατηγορεί για παραπτώματα, η αυτοαμφισβήτηση είναι βέβαιο ότι θα διαρρεύσει στην επιφάνεια. Αναμφισβήτητα, οι άστοχες κατηγορίες είναι μια μορφή γκαζιού που σας κάνει να αμφισβητείτε τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις σας.

Το να μην πιστεύεις στον εαυτό σου μπορεί να είναι εξουθενωτικό, αλλά είναι ξεπερασμένο. Ημερολόγιο και ασκήσεις ενσυνειδητότητας είναι εξαιρετικά μέρη για να ξεκινήσετε.

Επίσης, βασιστείτε στους φίλους και την οικογένειά σας. Εξηγήστε την κατάσταση και λάβετε τα σχόλιά τους.

Μπορεί να σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα πιο αντικειμενικά, επιτρέποντας μια πιο ρεαλιστική άποψη που διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη σχέση και την αίσθηση του εαυτού σας.

2. Παράνοια

Ψεύτικες κατηγορίες για εξαπάτηση μπορεί να οδηγήσει σε παράνοια.

Συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας επιμένει ότι κάτι δεν πάει καλά, παρά τη βαθιά έλλειψη στοιχείων. Οι αυταπάτες και οι υπερβολικές υποψίες είναι και οι δύο μορφές παράνοιας.

Παρόλο που ξέρετε ότι δεν ταλαιπωρείτε τον σύντροφό σας, λόγω της διαρκούς παρενόχλησης, μπορείτε να αποκτήσετε υπερσυνειδησία σε κάθε κίνηση και σκέψη που κάνετε και σκέφτεστε.

Αντιμετώπισα αυτό το άτομο λίγο πολύ σαγηνευτικά όταν προσπαθούσα να στριμώξω; Τι θα λέγατε όταν μιλούσα με τον συνάδελφό μου για πέντε λεπτά; Χαμογέλασα πολύ; Μήπως συνάντησε λάθος τρόπο;

Ερωτήσεις σαν αυτές θα βομβαρδίσουν τον εγκέφαλό σας.

Εάν υπερασπίζεστε συνεχώς τον εαυτό σας ενάντια σε κατηγορίες για εξαπάτηση, είναι πιθανό να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο παράνοιας, που μπορεί να καταστρέψει την ψυχική σας υγεία.

3. Απόσπαση

Απομακρυνόμαστε από ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο — είτε η ρίζα της δυσφορίας είναι δικό μας λάθος είτε δικό τους. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ενστικτώδες – ή μια πτυχή της συναισθηματικής επιβίωσης.

Αλλά όταν κάποιος κάνει επανειλημμένα ψαροντούφεκο στη ζωή σας και βγάζει λάθος συμπέρασμα, είναι βέβαιο ότι θα απογοητευτείτε και θα απομακρυνθείτε από τον ένοχο.

Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αρχίσετε να απομακρύνεστε από άλλους ανθρώπους, φοβούμενοι ότι θα αρχίσουν να σας δείχνουν ψεύτικα δάχτυλα.

4. Ανασφάλεια

Η ανασφάλεια είναι ένα άλλο επιζήμιο συναίσθημα που όλοι έχουμε τη δυσαρέσκεια να ξεπεράσουμε τις καιρικές συνθήκες σε ορισμένα σημεία ή άλλα. Ειλικρινά, κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι ελεύθερος από αμφιβολίες για τον εαυτό του πιθανότατα δεν εμπλέκεται ουσιαστικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Είτε είναι άγχος για το πώς μετράμε είτε φόβοι για την απόδοση της εργασίας και την προσωπική εμφάνιση, μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας είναι η συναισθηματική αστάθεια που προκαλείται από την ανασφάλεια.

Η επίπληξη κάποιου με υπαινιγμούς κακής συμπεριφοράς προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μπορεί να οδηγήσει σε κρίση αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, αποσταθεροποιεί τη σχέση.

5. Φόβοι δέσμευσης

Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στην προσωπική σας ζωή. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα δεν μπορούν να εκφραστούν επαρκώς ή να μοιραστούν τον εαυτό τους, κάτι που τελικά διαβρώνει τις σχέσεις τους.

σύζυγος στέλνει μηνύματα ενώ κάθεται στο κρεβάτι με τον σύζυγο ψυχολογικές επιπτώσεις των ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

Εάν ζείτε σε ένα σύννεφο καχυποψίας, μπορεί να συνδέσετε τις κατηγορίες με τη δέσμευση και να απογοητευτείτε με την ιδέα. Θα μπορούσε να είναι μια συνειδητή ή υποσυνείδητη αντίδραση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορεί να σας στερήσει ευτυχισμένες, ικανοποιητικές συνεργασίες που διαφορετικά θα απολαμβάνατε.


Περισσότερα σχετικά άρθρα

Θέλετε να κατανοήσετε την προσωπικότητά σας; Αυτά είναι τα 13 καλύτερα διαδικτυακά τεστ προσωπικότητας

Μπορούν δύο ναρκισσιστές να είναι σε μια σχέση; 15 λόγοι που ελκύονται ο ένας για τον άλλον

Μερικοί χωρισμοί δεν διαρκούν για πάντα: 9 τύποι χωρισμών που έρχονται ξανά μαζί


6. Θέματα θυμού

Μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει ο θυμός στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Επιτρέπει στα χειρότερα δυνατά ένστικτά σας να πάρουν τον έλεγχο και οι εκρήξεις που τροφοδοτούνται από θυμό συχνά οδηγούν σε σωματικές αντιπαραθέσεις.

Εάν ο σύντροφός σας σας γκρινιάζει συνεχώς ότι θα βγείτε έξω ενώ δεν το έχετε κάνει, τελικά, τα αισθήματα δυσαρέσκειας θα βγουν στην επιφάνεια και ο θυμός θα πέσει μέσα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα.

7. Ακραία δυσαρέσκεια

Η αγανάκτηση είναι ένας από τους τέσσερις συναισθηματικούς προάγγελους που προηγούνται αμέσως των ρομαντικών χωρισμών – και η διαρκής επίθεση στην ακεραιότητα ενός ατόμου δημιουργεί πολλά.

Όταν μας γεμίζει δυσαρέσκεια, είμαστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι καταστρέφουμε μπάλες.

Δεν είναι ποτέ καλή εμφάνιση και η ακραία δυσαρέσκεια συχνά μεταστάσεις σε ένα σωρό τύψεις.

Για χάρη της λογικής σας, χειριστείτε καταστάσεις που προκαλούν το συναίσθημα νωρίτερα παρά αργότερα. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε σε κρίση ψυχικής υγείας.

8. Αντικοινωνικές εστίες

Έχετε λιώσει ποτέ αφού η ζωή ξέσπασε και σας έβαλε σε ένα πνιγμό; Μερικοί τυχεροί καταφέρνουν να το «χάσουν» στην ιδιωτικότητα των σπιτιών τους, χωρίς κανέναν πιο σοφό.

Άλλοι είναι λιγότερο τυχεροί και υποκύπτουν στην προσωρινή τρέλα τους με τον κόσμο να τους παρακολουθεί.

Τα δραματικά ξεσπάσματα είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν εάν είστε στόχος ενός ακατανίκητου, ύποπτου εγώ.

9. Υπερβολικό Στρες

Αν και μπορεί να είναι ελαφρά υπερβολή να πούμε ότι το άγχος σκοτώνει, οι ιατρικοί ερευνητές έχουν αναμφισβήτητα αποδείξει ότι παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση καταστροφών για τη ζωή.

Το στρες πυροδοτεί την απελευθέρωση κορτιζόλης (στεροειδής ορμόνη), η οποία αναισθητοποιεί το νευρικό σύστημα, μειώνει τη γνωστική λειτουργία, καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Δυστυχώς, το άγχος είναι ένα κοινό σύμπτωμα ψευδών κατηγοριών. Επομένως, αν έχετε δεσμευτεί σε μια σχέση με κάποιον που επιμένει να σας συμπεριφέρεται ύποπτα χωρίς αιτία, είναι κάτι που θα πρέπει να το εντοπίσετε και να το χειριστείτε.

τα ψυχολογικά αποτελέσματα των ψευδών ισχυρισμών σε ένα infographic μιας σχέσης

Τι να κάνετε όταν σας έχουν κατηγορήσει ψευδώς για εξαπάτηση

Συζητήσαμε τις πιθανές συνέπειες της αντιμετώπισης συνεχών ερωτήσεων εξαπάτησης.

γυναίκα που κάνει backhugging άνδρα ψυχολογικές επιπτώσεις των ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση

Τώρα, ας αναλύσουμε πώς να αντιμετωπίσετε τις ψευδείς κατηγορίες από τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας.

  • Αφήστε τα πράγματα να κρυώσουν: Ένας σίγουρος τρόπος για να προσκαλέσετε μια τεράστια μάχη είναι να πάτε σε „καυτή“. Αντίθετα, αφήστε τα πράγματα να κρυώσουν πριν κάνετε μια σοβαρή συζήτηση.
  • Κανε ερωτησεις: Επιδιώξτε τη σαφήνεια και κάντε ερωτήσεις που θα αποκαλύψουν τις απαντήσεις που πραγματικά αναζητάτε.
  • Ακούστε αλλά Αποφύγετε: Είναι απαραίτητο να ακούτε τα συναισθήματα και τις προοπτικές του συντρόφου σας, αλλά αν σας είναι γελοίο, δεν χρειάζεται να αντιδράτε ή να επιλαμβάνετε τις ανασφάλειες και τα υπερβολικά συναισθήματά του.
  • Αυτοελεγχος: Πριν απορρίψετε αυτόματα τα συναισθήματα και τις εξηγήσεις του συντρόφου σας ως λάθος (και τις δικές σας σωστές), κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε την πιθανότητα να ισχύει το αντίστροφο. Είναι εντάξει να κάνεις λάθος μερικές φορές. Συμβαίνει σε όλους — κυριολεκτικά.
  • Αποδοχή: Έχει δυνατότητες η σχέση; Αν ναι, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να αποδέχεστε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Μπορεί να διαφωνείτε μαζί τους, αλλά αν θέλετε να διατηρήσετε την ένωση, μάθετε να σέβεστε το σημείο που βρίσκεται ο σύντροφός σας τη δεδομένη στιγμή με χάρη.
  • Διεκδικώ: Εάν ειλικρινά δεν απατάτε, δηλώστε το γεγονός ξεκάθαρα. Ενημερώστε τους ότι καταλαβαίνετε τον φόβο τους να συμβεί κάτι τέτοιο και προσπαθήστε να τους διαβεβαιώσετε ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. (Εάν απατάτε, μην εκνευρίζετε τον σύντροφό σας επιμένοντας ότι δεν είστε.)

Αν κάποιος σας κατηγορήσει για εξαπάτηση, απατούν;

Η προβολή είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που διαψεύδει τις προσπάθειες συσκότισης. Πώς λειτουργεί;

  • Συμβάν πυροδότησης: Ένα άτομο σκοντάφτει ηθικά στη σκέψη ή τη δράση.
  • Φόρτιση: Μόλις το άτομο που διέπραξε την άθλια πράξη επιλέξει να παραιτηθεί από την εργασία της αυτοκριτικής εξέτασης (η οποία τελειώνει πάντα θετικά με ένα κερδισμένο μάθημα και ενισχυμένη αίσθηση του εαυτού του), το αποκλείει. Αντί να αντιμετωπίσουν και να κατέχουν το λάθος τους, προσπαθούν να ξεχάσουν ότι συνέβη.
  • Υποσυνείδητη δραστηριότητα: Μόλις το «προσβλητικό» μέρος καταπνίξει την ενοχή ή την αβεβαιότητα του, το υποσυνείδητο πηγαίνει στη δουλειά. Επικεντρώνεται στα υπολειπόμενα συναισθήματα που σχετίζονται με την κακή συμπεριφορά.
  • Εμβολιασμός: Κάποια στιγμή, οι υποσυνείδητες σκέψεις έρχονται στο προσκήνιο με τη μορφή ψευδών κατηγοριών. Αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, το άτομο θα μπολιάσει την ανασφάλεια, τις κακές πράξεις και τις ενοχές του σε ένα άλλο άτομο για να ανακουφίσει το άγχος του.

Το να είσαι στο καταγγελτικό άκρο αυτής της δυναμικής είναι πρόκληση. Η ενασχόληση με τις αυταπάτες κάποιου άλλου που έχουν τις ρίζες τους σε άλυτα ζητήματα μπορεί να είναι μια κατάσταση που δεν θα κερδίσει.

Εάν το άτομο με τα προβλήματα αρνείται να αναγνωρίσει τα ελαττώματα του και να εργαστεί για να τα ξεπεράσει, λίγα μπορείτε να κάνετε.

Τελική σκέψη

Το αν θα παραμείνεις με τον κατήγορο είναι δική σου απόφαση. Ξέρετε πώς νιώθετε για αυτούς εκτός από αυτό το ένα θέμα. Αλλά αν μείνετε, κόψτε αυτή τη συμπεριφορά στο μπουμπούκι πριν φυτρώσει πλοκάμια και πνίξει τη σχέση.

Και τέλος, εάν είστε θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης —είτε σωματικής είτε ψυχικής— επωφεληθείτε από πόρους όπως η εθνική τηλεφωνική γραμμή ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Η βοήθεια είναι διαθέσιμη και σας αξίζει να σας φέρονται με σεβασμό.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ψευδών ισχυρισμών σε μια σχέση;  Διαβάστε αυτήν την ανάρτηση και δείτε πώς σας επηρεάζει η ψευδής κατηγορία.
παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar