Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτυπώνει τον καπνό και το τρίξιμο του Πίτσμπουργκ στη βιομηχανική του κορύφωση

0
Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτυπώνει τον καπνό και το τρίξιμο του Πίτσμπουργκ στη βιομηχανική του κορύφωση

Steel City: A Story of Pittsburgh του William Miller

Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτυπώνει τον καπνό και το τρίξιμο του Πίτσμπουργκ στη βιομηχανική του κορύφωση

Αυτό δεν είναι ένα μυθιστόρημα χρυσής εποχής. Είναι ένα μυθιστόρημα με τον καπνό και το τρίξιμο που ήταν το καμάρι μιας ακμάζουσας πόλης. Μεταφέρει τους αναγνώστες σε μια άλλη εποχή και έναν άλλο κόσμο μακρινό αλλά οικείο.

Steel City του William J. Miller Jr. οδηγεί τους αναγνώστες στο καζάνι του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Η επιχείρηση χάλυβα έχει κάνει την πόλη τη βιομηχανική πρωτεύουσα όχι μόνο της χώρας αλλά και του κόσμου. Και μέσα από τα μάτια του Jamie Dalton, οι αναγνώστες παρακολουθούν τα τιτάνια γεγονότα αυτής της πόλης σε εκείνη την εποχή:

  • Η πλημμύρα του Τζόνσταουν που σκότωσε πάνω από 2.000 ανθρώπους, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα στη χώρα.
  • Το Homestead Steel Strike του 1892, στο οποίο ο Henry Clay Frick έστειλε έναν στρατό Pinkerton για να σπάσει την πλάτη του εργατικού κινήματος.
  • Η απόπειρα δολοφονίας ενός αναρχικού κατά της ζωής του Frick σε εκδίκηση για τον Homestead.
  • Ο αγώνας μέχρι θανάτου μεταξύ του Frick και του Andrew Carnegie για τον έλεγχο της κυρίαρχης εταιρείας χάλυβα της χώρας.
  • Η εσωτερική ιστορία αυτού που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά όλων των εποχών.

Εκείνη την εποχή, οι τεχνολογικές καινοτομίες και η δημιουργία πλούτου του Πίτσμπουργκ το έκαναν το Silicon Valley της εποχής του. Ήταν αρχικά στον χάλυβα, την επεξεργασία τροφίμων και τον ηλεκτρισμό, και οι ηγέτες αυτών των βιομηχανιών—Carnegie, Frick, Heinz και Westinghouse—είναι ονόματα που γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα.

Ο συγγραφέας, William J. Miller Jr., μεγάλωσε στο Πίτσμπουργκ και πάντα γοητευόταν από τις ζωντανές συνδέσεις με το ιστορικό παρελθόν του: τη βιβλιοθήκη και μουσείο Carnegie, το Carnegie Institute of Technology και, στη γειτονιά του, την έπαυλη Frick, όπου ζούσε ακόμα η κόρη του Χένρι Φρικ, η Έλεν. Ο Μίλερ έχει περάσει ολόκληρη τη σταδιοδρομία του σε δημοσιογραφικές επιχειρήσεις ως ρεπόρτερ, εκδότης, blogger και βετεράνος καταναλωτικού μάρκετινγκ της Time Inc.

Σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα, ο Jamie, ο πατέρας του Richard, η μητέρα του Eleanor και η κοινωνία του Πίτσμπουργκ περιηγούνται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα που αντηχούν ακόμα και σήμερα: εταιρική εναντίον ατομικής ευθύνης, εργασιακές σχέσεις, δικαίωμα ψήφου, ανισότητα εισοδήματος , κατάχρηση ουσιών, ηθική των μέσων ενημέρωσης. Steel City απεικονίζει την πλούσια πανοπλία εκείνης της εποχής.

Ο Τζέιμι, ένας πρόσφατος πτυχιούχος του Γέιλ και γιος εταιρικού δικηγόρου, πρέπει να αποφασίσει αν θα ανταποκριθεί στις επιθυμίες του πατέρα του και θα ακολουθήσει μια σταδιοδρομία στον δικηγόρο ή στη χαλυβουργία ή αν θα ακολουθήσει το δικό του ένστικτο και θα γίνει δημοσιογράφος. Το Johnstown Flood επιβεβαιώνει την επιλογή του να γίνει δημοσιογράφος και ο Jamie συνεχίζει να καλύπτει τους επιχειρηματικούς τιτάνες του Πίτσμπουργκ, τις απεργίες εργαζομένων και τις απόπειρες δολοφονίας.

Ενώ κάνει ρεπορτάζ για τα συνδικάτα της εποχής, εκτίθεται σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, που συμβολίζεται από τον έρωτά του με μια μυστηριώδη γυναίκα υπό την κυριαρχία ενός αναρχικού της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Τζέιμι παλεύει να εξισορροπήσει την πρόσβαση που έχει στην επιχειρηματική ελίτ του Πίτσμπουργκ, ενώ διατηρεί την αντικειμενικότητα να πει τις σκληρές αλήθειες για τους ίδιους ανθρώπους. Τελικά, πρέπει να αποτρέψει μια τρομοκρατική συνωμοσία που θα μπορούσε να διαταράξει τη μαζική εταιρική συγχώνευση που θα αναδιαρθρώσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας: τη χάλυβα.

Με βαθιά έρευνα και βιβλιογραφία που δείχνει διαρκή σεβασμό στα γεγονότα και στο πλαίσιο του τρόπου ζωής και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της εποχής, οι αναγνώστες αποχωρούν Steel City με την αίσθηση του πώς ήταν η ζωή αυτή την περίοδο. Αγορά στο https://amzn.to/3XVDcTk.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar