Τι είναι οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια;

0
Τι είναι οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια;

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια από τις πιο ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην επεμβατική διαχείριση του πόνου. Το PRP χρησιμοποιείται σε πολλές πτυχές της θεραπείας διαχείρισης του πόνου, κυρίως ως φυσική θεραπεία για τον πόνο.

Έννοια πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

Ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

Οι ενέσεις PRP χρησιμοποιούν τις αναγεννητικές ιδιότητες από το αίμα του σώματός σας για θεραπευτικούς σκοπούς. Το αίμα είναι το υγρό που διατηρεί τη ζωή που κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα σας και έχει πολλά συστατικά όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια.

Το πλάσμα είναι το υγρό τμήμα του αίματος, καθιστώντας δυνατή τη ροή των αιμοπεταλίων όταν εγχέονται εύκολα. Τα αιμοπετάλια είναι ένα ειδικό συστατικό του αίματος που φημίζεται για τις θρομβωτικές και επουλωτικές του ικανότητες.

Αυτά τα δύο συστατικά απομονώνονται από τα άλλα συστατικά του αίματος του ασθενούς με περιστροφή σε υψηλές ταχύτητες σε φυγόκεντρο. Μόλις διαχωριστεί, το λεπτό στρώμα πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια εκχυλίστηκε και στη συνέχεια εγχύθηκε πίσω στην επιθυμητή θέση του σώματος.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία για να διασφαλίσουν ότι καθοδηγούν την ένεση PRP στην ακριβή θέση του τραυματισμού για να προωθήσουν την καλύτερη δυνατή επούλωση.

Λειτουργεί το PRP;

Το παρασκεύασμα PRP που δημιουργήθηκε εστιάζει στην επούλωση τραυματισμών και στην ανακούφιση από τον πόνο. Τα αιμοπετάλια προάγουν την επούλωση προάγοντας/αυξάνοντας μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητικούς παράγοντες, ή πιο συγκεκριμένα, αυξητικούς παράγοντες που προέρχονται από αιμοπετάλια (PDGF).

Σύμφωνα με NIH, τα PDGF αναγνωρίστηκαν πριν από τρεις δεκαετίες για την ικανότητά τους να σηματοδοτούν την ανάπτυξη ινοβλαστών, λείων μυϊκών κυττάρων και νευρογλοιακών κυττάρων. Η ικανότητα προώθησης αυτών των κυττάρων καθιστά το PRP μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα και τραυματισμούς μυών/συνδεσμών.

Τι μπορεί να θεραπεύσει το PRP;

Η αρθρίτιδα, η τενοντίτιδα και οι τραυματισμοί των μυών/συνδεσμών ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια.

Μερικές συνήθεις συνθήκες που προκύπτουν από κάθε κατηγορία είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα: Οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου, αρθρώσεων όψεων
  • Τενοντίτιδα: Πλευρική και έσω επικονδυλίτιδα (Αγκώνας του τένις και του γκόλφερ)
  • Τραυματισμοί μυών/συνδεσμών: Σχισίματα μηνίσκου ή χειλέων

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία PRP;

Ο πλήρης μηχανισμός για τη θεραπεία PRP είναι άγνωστος, αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος. Ειδικά σε μικρές καταστάσεις και τραυματισμούς που δεν χρειάζονται προηγμένη θεραπεία. Όπως συμβαίνει με όλες τις ενέσεις, υπάρχουν μικροί κίνδυνοι μόλυνσης και αιμορραγίας, αλλά η πιθανότητα είναι σημαντικά μικρότερη αφού ο ορός προέρχεται από το αίμα του ασθενούς.

Εάν ενδιαφέρεστε να προγραμματίσετε μια διαβούλευση με τον Dr. Giuffrida και Westerhaus για να δείτε εάν θα ήσασταν κατάλληλοι για θεραπεία PRP, κάντε κλικ εδώ ή καλέστε στο (954) 567-1332.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar