Τι είναι η Περιφερική Νευροπάθεια; – cantorspinecenter.com

0
Τι είναι η Περιφερική Νευροπάθεια;  – cantorspinecenter.com

Περιφερική Νευροπάθεια προκύπτει από κατεστραμμένα περιφερικά νεύρα. Λαμβάνοντας τις ρίζες των λέξεων «νευροπάθεια», παίρνουμε «νεύρο» και «απάθεια». Ο „νευρός“ αναφέρεται στους νευρώνες, ενώ η „απάθεια“ αναφέρεται σε ταλαιπωρία ή ασθένεια, που σημαίνει ότι η περιφερική νευροπάθεια είναι μια ασθένεια των περιφερικών νευρώνων. Αυτά τα περιφερικά νεύρα βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, καθιστώντας αυτές τις παθήσεις συνήθως να σχετίζονται με προβλήματα στα χέρια και τα πόδια. Ο όρος «Περιφερική Νευροπάθεια» αναφέρεται σε πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από ένα κατεστραμμένο περιφερικό νευρικό σύστημα. Το περιφερικό νευρικό σύστημα στέλνει και λαμβάνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν υποστεί βλάβη, η σηματοδότηση των νεύρων παρεμποδίζεται, οδηγώντας σε αύξηση των συμπτωμάτων. Οι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί να διακοπεί η σηματοδότηση είναι:

  • Σφάλματα που παραμορφώνουν το μήνυμα που στάλθηκε
  • Απώλεια σημάτων που συνήθως αποστέλλονται
  • Εστάλη ακατάλληλη σηματοδότηση (σήματα που αποστέλλονται όταν δεν θα έπρεπε να σταλούν)

Συμπτώματα Περιφερικής Νευροπάθειας

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από την περιφερική νευροπάθεια ποικίλλουν πάρα πολύ, αλλά πιο συχνά καταλήγουν σε πόνο και μυρμήγκιασμα στα χέρια/πόδια, δυσκολία στην επιδεξιότητα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, κακή ισορροπία και/ή μυϊκή αδυναμία. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ταξινόμηση των περιφερικών νεύρων: κινητικά, αισθητήρια και αυτόνομα.

  • Κινητικά νεύρα χρησιμοποιούνται για τον συνειδητό έλεγχο των μυών (πιάνοντας πράγματα, περπάτημα ή ομιλία).
  • Αισθητήρια νεύρα χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση πληροφοριών που αποκτήθηκαν μέσω του περιβάλλοντός μας (πόνος, θερμοκρασία ή ελαφρύ άγγιγμα) και να τις στείλουν πίσω στον εγκέφαλο.
  • Αυτόνομα νεύρα χρησιμοποιούνται για τον ασυνείδητο έλεγχο των οργάνων και των μυών.

Οι περισσότερες νευροπάθειες επηρεάζουν και τους τρεις τύπους περιφερικών νευρικών ινών. Ωστόσο, όταν μια πάθηση επηρεάζει έναν τύπο περισσότερο από έναν άλλο, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν όρους όπως «Κυρίως κινητικός», «αισθητοκινητικός» και «κυρίως αυτόνομος» για να διακρίνουν περαιτέρω έναν τύπο ασθένειας από τον άλλο.

Καθώς τώρα αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά στα νεύρα, μπορούμε να κατανοήσουμε τα πιθανά συμπτώματα των διαφόρων περιφερικών νευροπαθειών. Αν κινητικά νεύρα είναι κατεστραμμένα, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η μυϊκή αδυναμία. Οι μυϊκές κράμπες και οι συσπάσεις είναι επίσης κοινές.

Αν αισθητηριακά νεύρα είναι κατεστραμμένα, τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως καθώς τα αισθητήρια νεύρα έχουν πολλές λειτουργίες. Η βλάβη σε αυτές τις νευρικές ίνες συνήθως οδηγεί σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, δυσκολία στο σωστό περπάτημα, μειωμένο χρόνο αντίδρασης και αντανακλαστικών και διαταραχή του ύπνου. Αν αυτόνομα νεύρα καταστρέφονται, επηρεάζονται οι ρυθμιστικές ικανότητες του σώματος. Οι ασθενείς τείνουν να εμφανίζουν υπερβολική εφίδρωση και γαστρεντερικά προβλήματα.

Αιτίες Περιφερικής Νευροπάθειας

Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από περιφερική νευροπάθεια που είναι είτε ιδιοπαθής είτε συμπτωματική.

Η κύρια αιτία της περιφερικής νευροπάθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι Διαβήτης. Σύμφωνα με την Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, περίπου το 60%-70% των ατόμων με διαβήτη έχουν ήπιες έως σοβαρές μορφές περιφερικής νευροπάθειας. Η περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από τον διαβήτη αναφέρεται μερικές φορές ως διαβητικός νευρικός πόνος, διαβητική επώδυνη νευροπάθεια και διαβητικός νευροπαθητικός πόνος (DNP).

Εκτός από τον διαβήτη, το κατάλογος προϋποθέσεων που μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια είναι εκτεταμένη. Μερικά πιο κοινά παραδείγματα είναι το τραύμα, η χρήση αλκοόλ και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Θεραπείες για Περιφερική Νευροπάθεια

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της νευροπάθειας, τη θέση και τη σοβαρότητα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να είναι είτε συμπτωματική είτε ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι μπορεί είτε να προέρχεται από άλλη πάθηση είτε να προκύψει μόνη της χωρίς καμία γνωστή αιτία.

Για Συμπτωματική Περιφερική Νευροπάθεια, η θεραπεία της πάθησης που προκαλεί τη νευρική βλάβη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει τη νευροπάθεια. Ας υποθέσουμε ότι ο πόνος επιμένει μέσω της θεραπείας της υποκείμενης πάθησης. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη θεραπεία τόσο της νευροπάθειας όσο και της κατάστασης που προκαλεί τη νευροπάθεια.

Για Ιδιοπαθής Περιφερική Νευροπάθεια, η θεραπεία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη για τα συμπτώματα. Η επεμβατική διαχείριση του πόνου χρησιμοποιείται τακτικά για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς περιφερικής νευροπάθειας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Για Διαβητική Νευροπάθειαη πιο κοινή μορφή περιφερικής νευροπάθειας, οι σταθεροποιητές νεύρων όπως η γκαμπαπεντίνη και η διέγερση του νωτιαίου μυελού (SCS) είναι σε μεγάλο βαθμό ωφέλιμοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως φαίνεται από μελέτη που διεξάγεται από το NIH.

Ποιος θεραπεύει την περιφερική νευροπάθεια;

Υπάρχουν μερικές ειδικότητες που είναι εξοπλισμένες για τη θεραπεία της Περιφερικής Νευροπάθειας. Εδώ στο Cantor Spine Center, έχουμε τους Dr. Οι Giuffrida και Westerhaus επικεντρώνονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων της συμπτωματικής ή ιδιοπαθούς περιφερικής νευροπάθειας μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που αποδεικνύεται ότι προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση.

Εάν πάσχετε από περιφερική νευροπάθεια, προγραμματίστε μια διαβούλευση μαζί μας στο Cantor Spine Center εδώ! Για να μάθετε περισσότερα για το ιατρείο μας, επισκεφθείτε cantorspinecenter.com!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar