Σπονδυλικά Συμπιεστικά Κατάγματα στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης Cantor

0
Σπονδυλικά Συμπιεστικά Κατάγματα στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης Cantor

Τι είναι ένα σπονδυλικό συμπιεστικό κάταγμα;

Τα συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων είναι εξαιρετικά συχνά, συμβαίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο φορές κάθε χρόνοr στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κύρια αιτία συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης είναι μια πάθηση λέπτυνσης των οστών που ονομάζεται οστεοπόρωση, η οποία θέτει τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω σε υψηλότερο κίνδυνο και οι γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν τέτοιου είδους κατάγματα.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι η κύρια αιτία σπονδυλικών καταγμάτων στις ΗΠΑ, αλλά τι είναι η οστεοπόρωση και πώς επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη; Η οστεοπόρωση είναι «μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα και εύθραυστα από απώλεια ιστού, συνήθως λόγω ορμονικών αλλαγών ή ανεπάρκειας ασβεστίου και/ή βιταμίνης D».

Λόγω της αυξημένης ευθραυστότητας, οι σπόνδυλοι διακυβεύονται πιο εύκολα, οδηγώντας σε αυξημένα κατάγματα. Η οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τα κατάγματα όλων των οστών, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη σπονδυλική στήλη.

Η Σπονδυλική Στήλη και οι Σπόνδυλοι

Η σπονδυλική στήλη είναι η ραχοκοκαλιά του ανθρώπινου σώματος. Χτισμένη σαν σήραγγα που παρέχει προστασία για το νωτιαίο μυελό, η σπονδυλική στήλη βοηθά επίσης στη δομή και την κίνηση του σώματος.

Η σπονδυλική στήλη έχει 33 σπονδύλους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο, με δίσκους ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Υπάρχουν επτά αυχενικοί σπόνδυλοι, 12 θωρακικοί σπόνδυλοι, πέντε οσφυϊκοί σπόνδυλοι, πέντε ιεροί σπόνδυλοι και πέντε σπόνδυλοι κόκκυγας. Οι πέντε ιεροί και οι πέντε κόκκυγοι σπόνδυλοι συνήθως συγχωνεύονται, δίνοντας στους περισσότερους ενήλικες 24-26 σπονδύλους, σε σύγκριση με τους 33 σπονδύλους με τους οποίους γεννιούνται οι άνθρωποι.

Οι σπόνδυλοι αποτελούνται από σπογγώδες, σπογγώδες οστό με ανώτερες και κατώτερες ακραίες πλάκες από σκληρυμένο φλοιώδες οστό. Η σημασία του σπονδύλου είναι εκτεταμένη. Φυσιολογικά, ο σπόνδυλος παρέχει θρεπτικά συστατικά και προσκολλήσεις στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Δομικά, συνεργάζονται με τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης για να προστατεύσουν τον νωτιαίο μυελό και να βοηθήσουν στην αξονική φόρτιση και στη στήριξη των άκρων.

Τι είναι τα σπονδυλικά κατάγματα;

Τα κατάγματα των σπονδύλων είναι συνήθως αποτέλεσμα ακατάλληλης αξονικής φόρτισης ή/και εξάρθρωσης.

Τα πιο κοινά επίπεδα για να συμβεί ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη είναι μεταξύ T11 και L2, που συνήθως αναφέρεται ως θωρακοοσφυϊκή συμβολή.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι σπονδυλικών καταγμάτων:

  • Συμπίεση: Ο πιο κοινός τύπος σπονδυλικού κατάγματος. Αυτό τείνει να προκύπτει από τους αδύναμους σπόνδυλους που καταρρέουν στον εαυτό τους υπό υψηλή δύναμη ή πίεση. Τα συμπιεστικά κατάγματα συνήθως σχετίζονται με κάταγμα σφήνας καθώς το πρόσθιο τοίχωμα καταρρέει, δημιουργώντας ένα τριγωνικό σχήμα.
  • Έκρηξη: Τα κατάγματα διάρρηξης θα συμβούν κάτω από ακραίες δυνάμεις όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Οι σπόνδυλοι είναι σπασμένοι σε πολλαπλές περιοχές, με αποτέλεσμα τα τσιπ και τα κομμάτια να απομακρύνονται από το σημείο του κατάγματος, τις περισσότερες φορές να πηγαίνουν στον σπονδυλικό σωλήνα.
  • Κάμψη-Απόσπαση προσοχής: Αυτά τείνουν να συμβαίνουν λόγω αδράνειας. Το σώμα βρίσκεται σε σταθερή ταχύτητα και σταματά ξαφνικά, συνήθως λόγω τροχαίου ατυχήματος, με αποτέλεσμα το σώμα να λυγίσει προς τα εμπρός και να σπάσουν οι σπόνδυλοι.
  • Κάταγμα-Εξάρθρημα: Προκύπτουν όταν οι σπόνδυλοι εξαρθρώνονται από τον δίσκο, προκαλώντας ακραία αστάθεια.

Όταν υπάρχει σπονδυλικό κάταγμα, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πόνου, καθώς το κάταγμα μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα.

Ο σπόνδυλος μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει πόνο μόνο σε αυτό το επίπεδο, ή μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει πίεση στο νωτιαίο μυελό ή άλλα νεύρα, προκαλώντας ριζικό πόνο που ακτινοβολεί από την πλάτη στα πόδια σας μέσω της σπονδυλικής στήλης.

Διάγνωση και θεραπεία σπονδυλικών καταγμάτων

Για τη διάγνωση ενός σπονδυλικού κατάγματος απαιτείται προηγμένη απεικόνιση. Οι περισσότεροι γιατροί μπορούν να δουν ένα κάταγμα από μια ακτινογραφία, αλλά μπορεί να απαιτείται μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή σάρωση οστικής πυκνότητας.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας ενός κατάγματος σπονδυλικής στήλης είναι η διατήρηση της μηχανικής σταθερότητας και της νευρολογικής λειτουργίας. Η κυφοπλαστική ή η σπονδυλοπλαστική χρησιμοποιούνται συχνά για την αποκατάσταση ενός συμπιεστικού κατάγματος και για να δώσουν δύναμη και ανακούφιση από τον πόνο στον ασθενή. Αυτές οι επεμβάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές και πραγματοποιούνται σε εξωτερικό ιατρείο. Η ανακούφιση του πόνου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη λειτουργία και τον τρόπο ζωής σας για να αποτρέψετε την αδράνεια και την αναπηρία, η οποία διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Οι άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι τύποι σπονδυλικών καταγμάτων, συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για τη διατήρηση της σταθερότητας και την πρόληψη ή την ανακούφιση της νευρολογικής δυσλειτουργίας.

Η αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων απαιτεί θεραπεία από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα σπονδυλικά κατάγματα ή εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά οξέα πόνος στην πλάτηκλείστε ένα ραντεβού με έναν από εμάς γιατρούςκλήση (954) 567-1332.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar