Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0
Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να προσθέσετε φρέσκα, αρωματικά βότανα στη μαγειρική σας, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε έναν κήπο με βότανα. Τα βότανα καλλιεργούνται εύκολα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα παράσχω χρήσιμες συμβουλές κηπουρικής για την καλλιέργεια βοτάνων στο σπίτι. Μέχρι το τέλος αυτής της ανάρτησης, θα ξέρετε πώς να ξεκινήσετε τον δικό σας κήπο με βότανα!

Ένα από τα σπουδαία πράγματα για την κηπουρική με βότανα είναι ότι δεν απαιτεί πολύ χώρο. Μπορείτε να καλλιεργήσετε βότανα σε γλάστρες στο περβάζι σας ή σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι στην αυλή σας. Εάν δεν έχετε χώρο, μην ανησυχείτε – υπάρχουν νάνοι ή συμπαγείς ποικιλίες βοτάνων που θα κάνουν καλά σε μικρούς χώρους.

Η καλλιέργεια ενός κήπου με βότανα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε με την κηπουρική εάν είστε νέοι στο χόμπι. Τα βότανα είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν και να τα φροντίσετε, επομένως αποτελούν εξαιρετική επιλογή για αρχάριους κηπουρούς. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα σαν να μπορείτε να κόψετε φρέσκα βότανα από τον κήπο σας για να τα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας!

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε…

Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό μικροκλίμα για τα φυτά σας, μπορείτε ακόμη και να καλλιεργήσετε μερικά φυτά που συνήθως δεν ευδοκιμούν στο κλίμα σας. Στις τροπικές χώρες, οι κηπουροί έχουν καλλιεργήσει με επιτυχία φυτά που ευδοκιμούν σε υποτροπικά και εύκρατα κλίματα από το διαμέρισμά τους χρησιμοποιώντας εδαφικές, υδροπονικές, αεροπονικές ή υδροπονικές μεθόδους. Αυτά περιλαμβάνουν μαϊντανό, κόλιαντρο, άνηθο και άλλα.

Δεν χρειάζεται πάντα να ξοδεύετε χρήματα σε φυτά. Μπορείτε να λάβετε μοσχεύματα φυτών, φυτά και σπόρους από άλλα άτομα στην τοπική/τις ομάδες κηπουρικής κοινότητας σας ανταλλάσσοντας ή μερικές φορές απλώς τα δίνουν. Ρίξτε μια ματιά στο Facebook για να βρείτε μια ομάδα κηπουρικής στην περιοχή σας. Εδώ είναι μια λίστα με μέρη όπου μπορείτε να βρείτε δωρεάν φυτά αν ζείτε στη Σιγκαπούρη.

Πριν αγοράσετε φυτά, παρατηρήστε πόσο ήλιο λαμβάνετε κάθε μέρα και σε ποια ώρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είδους φυτά μπορείτε να καλλιεργήσετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή του ήλιου αλλάζει καθ ‚όλη τη διάρκεια του έτους, επομένως, παρόλο που έχετε ήλιο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού σας το καλοκαίρι, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει το χειμώνα. Αυτό ισχύει ακόμη και αν ζείτε σε τροπικό κλίμα. Εάν δεν έχετε πολύ ήλιο, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα σύστημα καλλιέργειας εσωτερικού χώρου.

Είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε ποιες συνθήκες χρειάζεται ένα φυτό πριν το φέρετε στο σπίτι. Κάθε φυτό έχει τις προτιμώμενες απαιτήσεις φωτισμού, ποτίσματος, αποστράγγισης του εδάφους και λίπανσης. Είναι επίσης χρήσιμο να μάθετε τη διάρκεια ζωής ενός φυτού, ταξινομούνται ως ετήσια, διετές και πολυετή φυτά.

Έχοντας αυτό κατά νου, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα!

καλλιεργούν λαχανικά στη Σιγκαπούρη

Τι βότανα πρέπει να καλλιεργήσετε;

Διαλέξτε βότανα που ταιριάζουν στο κλίμα, το χώρο και τις γεύσεις σας. Τα καλύτερα βότανα για αρχάριους κηπουρούς είναι τα φυτά της περιοχής σας. Αυτά τείνουν να κάνουν καλά, καθώς είναι ήδη κατάλληλα για το κλίμα σας, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε βότανα από διαφορετικό κλίμα.

Ορισμένα βότανα μπορούν να πιάσουν πολύ χώρο, για παράδειγμα, ο γλυκός βασιλικός μπορεί να μεγαλώσει σε θάμνο και ο μαϊντανός μπορεί να διακλαδιστεί και να καταλάβει αρκετό χώρο. Εάν δεν έχετε πολύ χώρο για να παίξετε και πρέπει να μεγιστοποιήσετε όλη την ακίνητη περιουσία που έχετε στην προεξοχή του παραθύρου σας ή στο κρεβάτι του κήπου σας, επιλέξτε νάνους ή συμπαγείς ποικιλίες βοτάνων. Το φασκόμηλο, ο άνηθος, ο βασιλικός, το φύλλο κάρυ και το δεντρολίβανο είναι μερικά βότανα που έχουν συμπαγείς ποικιλίες.

Μερικά εύκολα στην καλλιέργεια βότανα για τροπικά κλίματα περιλαμβάνουν μέντα, βασιλικούς, pandan (επίσης γνωστό ως αρωματικό Screwpine), φύλλο κάρυ, πριονωτό κόλιανδρο, φύλλο laksa (βιετναμέζικη μέντα), σχοινόπρασο, ulam raja (cosmos caudatus). Άλλα βότανα που μπορούν να τα πάνε καλά με το κατάλληλο έδαφος και το μικροκλίμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο, κόλιανδρο, μαϊντανό, φασκόμηλο, θυμάρι.

Σε εύκρατα κλίματα, η μέντα, ο βασιλικός, ο άνηθος, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η μαντζουράνα, ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, το φασκόμηλο, το σχοινόπρασο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, το εστραγκόν είναι καλά, αρκεί να καλλιεργηθεί στην προτιμώμενη εποχή του. Ενώ όσοι ζουν σε υποτροπικό κλίμα έχουν την πολυτέλεια να φυτεύουν μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αναπτύσσονται καλά στις τροπικές περιοχές και σε εύκρατα κλίματα.

Μπορείτε να αγοράσετε σπορόφυτα ή εγκατεστημένα φυτά από αγροτικές αγορές, φυτώρια κήπων, μεγάλα καταστήματα, να λάβετε δωρεάν μοσχεύματα από τους γείτονες και την τοπική κηπουρική σας κοινότητα ή να καλλιεργήσετε τα βότανά σας από σπόρους. Η ανάπτυξη από σπόρους διαρκεί σίγουρα περισσότερο χρόνο, αλλά είναι μια πολύ ικανοποιητική και εμπλουτιστική εμπειρία να τους βλέπεις να ωριμάζουν σε ένα μεγάλο φυτό.

Καλλιέργεια βοτάνων από σπόρους

καλύτερα βότανα για αρχάριους κηπουρούς
Φωτογραφία από Γκρέτα Χόφμαν

Εάν ξεκινάτε τον κήπο σας με βότανα από σπόρους, μπορείτε να αγοράσετε σπόρους σε φυτώρια κήπων, μεγάλα καταστήματα και απευθείας από προμηθευτές σπόρων. Μπορείτε επίσης να λάβετε δωρεάν σπόρους από την τοπική κηπουρική κοινότητα ή από άλλους κηπουρούς, εάν έχουν να περισσέψουν.

Εάν ζείτε στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, μερικοί δημοφιλείς προμηθευτές σπόρων που αποστέλλονται στην πόρτα σας περιλαμβάνουν Johnny’s Selected Seeds, Baker Creek Heirloom Seeds, Kitazawa Seed Co, Seed Savers Exchange και Burpee. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένοι δημοφιλείς προμηθευτές σπόρων περιλαμβάνουν του Σάτον, Heritage Seed Library, Ο κύριος Fothergill’s, Τα φυτά του Pennard, Σπόροι Chiltern, Πραγματικοί σπόροι και του Τζέκα.

Όταν περνούσα πολύ χρόνο στη Βόρεια Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, τα αγαπημένα μου μέρη για να αγοράσω σπόρους περιλαμβάνουν Πράσινη Συγκομιδή, Βιολογικοί σπόροι Greenpatch, The Digger’s Club (φθηνότερο με συνδρομή), Σπόροι Εδέμ, Η Συλλογή Σπόρων, Ο κύριος Fothergill’s (διατίθεται σε Bunning’s και άλλα καταστήματα υλικού). Άλλοι προμηθευτές σπόρων από τους οποίους μπορούν να ψωνίσουν οι Αυστραλοί περιλαμβάνουν Αυστραλιανός σπόρος, Happy Valley Seeds, Seeds of Plenty και Boondie Seeds. Για όσους κατοικούν στη Σιγκαπούρη, εδώ είναι μια λίστα με μέρη όπου μπορείτε να αγοράσετε σπόρους.

Ξεκινήστε φυτεύοντας τους σπόρους σε μικρές γλάστρες ή δίσκους σπόρων γεμάτους με μείγμα γλάστρας ή μείγμα εκκίνησης σπόρων. Όταν πρόκειται να καθορίσετε πόσο βαθιά θα φυτέψετε σπόρους, ακολουθήστε τις οδηγίες στο πακέτο. Φυτέψτε 2-3 σπόρους σε κάθε τρύπα, στη συνέχεια ποτίστε ελαφρά το χώμα και διατηρήστε το υγρό. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα ζεστό, φωτεινό σημείο και περιμένετε να βλαστήσουν οι σπόροι.

Μόλις βλαστήσουν οι σπόροι, αραιώστε τα πλεονάζοντα σπορόφυτα έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα πιο δυνατά. Φροντίστε να δώσετε στα σπορόφυτά σας λίγο ήλιο ή να τα βάλετε κάτω από τα φώτα ανάπτυξης αν δεν έχετε την πολυτέλεια του ήλιου. Αυτό γίνεται για να μην γίνεται ποδαράκι στην αναζήτησή του για το φως του ήλιου.

Καθώς τα σπορόφυτά σας ωριμάζουν, θα μπορούν να κάνουν περισσότερο ήλιο. Όταν τα σπορόφυτα βγάλουν αληθινά φύλλα (δεύτερη σειρά φύλλων), μεταφυτέψτε τα σε μεμονωμένες γλάστρες ή στα κρεβάτια του κήπου σας.

Εάν σχεδιάζετε να μεταμοσχεύσετε τα σπορόφυτά σας στον κήπο, πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο σκλήρυνσης. Αυτό γίνεται για να βοηθήσετε τα φυτά σας να εγκλιματιστούν στην ύπαιθρο και να τους δώσετε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Σκληρώστε τα φυτά εισάγοντάς τα σταδιακά σε περισσότερο ήλιο κάθε μέρα για μια περίοδο μιας εβδομάδας ή περισσότερο πριν τα φυτέψετε στο έδαφος. Εάν το κάνετε την άνοιξη, μεταφυτεύστε αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού.

Πώς να ξεκινήσετε έναν ακμάζοντα κήπο με βότανα

Ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές για αρχάριους για το πώς να ξεκινήσετε τον δικό σας κήπο με βότανα.

Επιλέξτε μια κατάλληλη τοποθεσία. Τα βότανα χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα, γι‘ αυτό επιλέξτε ένα σημείο στην κουζίνα ή τον κήπο σας που έχει άφθονο φως. Το να προσφέρετε στο φυτό σας λίγη κυκλοφορία αέρα είναι ευεργετικό, καθώς μειώνει την πιθανότητα να έχουν μυκητιακές ασθένειες.

Κάντε σωστά το πότισμα. Τα βότανα πρέπει να ποτίζονται τακτικά, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, προσέξτε να μην τα ποτίσετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Προσέξτε τις συνθήκες του χώρου σας, όσο περισσότερο στον ήλιο και στον αέρα εκτίθενται τα φυτά σας τόσο πιο συχνά θα χρειαστεί να τα ποτίζετε.

Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο μείγμα εδάφους. Το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, η μαντζουράνα και το φασκόμηλο απαιτούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη, σε αντίθεση με τον βασιλικό, τη μέντα και το σχοινόπρασο, που προτιμούν το υγρό έδαφος. Μπορείτε επίσης να μάθετε να αναμειγνύετε το δικό σας εάν θέλετε να το επιχειρήσετε.

Για να ελαχιστοποιήσετε τα ζιζάνια στα κρεβάτια του κήπου σας, τοποθετήστε σάπια φύλλα γύρω από τα φυτά. Το επίστρωμα είναι κάθε είδος υλικού που εφαρμόζεται γύρω από τα φυτά με σκοπό την προστασία του εδάφους από την απώλεια υγρασίας, προσφέρει καταστολή ζιζανίων, μόνωση του εδάφους και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως αισθητικό χαρακτηριστικό. Το επίστρωμα έρχεται σε οργανικές ή ανόργανες μορφές και περιλαμβάνει ίνες κοκοφοίνικα, τσιπς κοκοφοίνικα, φύλλα, χαλίκι, ζαχαροκάλαμο, πλαστικό, ροκανίδια, φλούδες ρυζιού και πολλά άλλα.

καλλιέργεια βοτάνων σε γλάστρες
Φωτογραφία από Καρολίνα Γκραμπόφσκα

Λιπάνετε τα βότανα σας. Το λίπασμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών. Κάντε αυτό κατά τους ενεργούς μήνες ανάπτυξης της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χρειάζεται λιγότερο λίπασμα, καθώς τα φυτά δεν αναπτύσσονται τόσο πολύ.

Επιλέξτε ένα κοκκώδες ή υγρό οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να ενθαρρύνετε τη συνεχή και εύρωστη ανάπτυξη. Το γαλάκτωμα ψαριών είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα που απαιτεί αραίωση. Συχνά συνιστάται για βότανα, αλλά προσέξτε, έχει έντονο άρωμα, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις με απόσμηση.

Η γεύση των βοτάνων αλλάζει συχνά μόλις αρχίσει να ανθίζει. Αφαιρέστε τις κεφαλές των λουλουδιών εάν εξακολουθείτε να θέλετε να αξιοποιήσετε περισσότερο το φυτό σας και εάν δεν βιάζεστε να αποθηκεύσετε σπόρους για την ανάπτυξη της επόμενης καλλιέργειας σας.

Κλαδέψτε τα βότανα σας για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη. Κατά τη συγκομιδή των βοτάνων, φροντίστε να τα κόψετε για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Επίσης, φροντίστε να μαζεύετε μόνο ό,τι χρειάζεστε, μην κλαδεύετε υπερβολικά τα βότανά σας καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ στο φυτό.

Το να μάθετε πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα από το μηδέν μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά με κάποιες δοκιμές και σφάλματα, θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση! Εάν σκέφτεστε να καλλιεργήσετε βότανα σε δοχεία αντί για στο έδαφος, διαβάστε για περισσότερες συμβουλές!

Καλλιέργεια βοτάνων σε γλάστρες για αρχάριους

πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα
Φωτογραφία από Καρολίνα Γκραμπόφσκα

Επιλέξτε το κατάλληλο δοχείο για τα φυτά σας. Επιλέξτε το πιο κατάλληλο υλικό και μέγεθος δοχείου για τις ανάγκες του φυτού σας. Οι πλαστικές και κεραμικές γλάστρες διατηρούν την υγρασία καλύτερα από τις γλάστρες από τερακότα, οι οποίες είναι πορώδεις.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια μακρά ζαρντινιέρα, βεβαιωθείτε ότι καλλιεργείτε φυτά που προτιμούν τον ίδιο τύπο εδάφους. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι και η μαντζουράνα προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη και επομένως μπορούν να φυτευτούν μαζί. Ομοίως, φυτά που αγαπούν την υγρασία όπως ο βασιλικός, ο κόλιαντρο, ο άνηθος και το εστραγκόν και μπορούν να στεγαστούν στην ίδια ζαρντινιέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέντα χρειάζεται να φυτευτεί σε δικό της δοχείο λόγω της επεμβατικής φύσης της.

Όταν φέρνετε στο σπίτι τα βότανά σας από το φυτώριο του κήπου, ελέγξτε το χώμα που συνοδεύει το φυτό. Στη Σιγκαπούρη, είναι συνηθισμένο να φυτεύονται βότανα σε τύρφη, που δεν είναι κατάλληλο μέσο για βότανα, ειδικά για δεντρολίβανο και φασκόμηλο και άλλα βότανα που απαιτούν χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να μεταφυτευτεί σε μείγμα εδάφους που ταιριάζει στις προτιμήσεις του φυτού.

Προσέχετε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν το χώμα στη ζαρντινιέρα στεγνώνει είναι να εισάγετε το δάχτυλό σας 1 cm στο χώμα για να μετρήσετε πόσο υγρό είναι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε χρησιμοποιώντας έναν μετρητή υγρασίας ή μια ράβδο ένδειξης ποτίσματος φυτών.

Και τέλος, φροντίστε να μαζεύετε τακτικά τα βότανά σας! Αυτό όχι μόνο θα τους αποτρέψει από την υπερβολική ανάπτυξη, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι έχετε μια σταθερή προσφορά φρέσκων βοτάνων για χρήση στη μαγειρική σας.

Με λίγο προγραμματισμό και φροντίδα, μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε τον δικό σας κήπο με βότανα στο σπίτι. Αυτά τα αρωματικά φυτά όχι μόνο κάνουν την κουζίνα σας να μυρίζει εκπληκτικά, αλλά μπορούν επίσης να προσθέσουν γεύση και θρεπτική αξία στα γεύματά σας. Τώρα που ξέρετε πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα, τι περιμένετε; Ξεκινήστε στον κήπο με τα βότανα σας σήμερα!

καλλιεργήστε έναν εσωτερικό κήπο με βότανα
Φωτογραφία από Αλεξάνα

Για περισσότερες ενημερώσεις για την κηπουρική, ακολουθήστε τη σελίδα μου στο Facebook – Ο τρυφερός κηπουρόςσελίδα στο Instagram @tendergardener και εγγραφείτε στο my Κανάλι YouTube! Τα λέμε εκεί!

Κύρια φωτογραφία από Καρολίνα Γκραμπόφσκα. Όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar