πώς να διαχειμάζετε φυτά και κόνδυλους ντάλιας

0

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ντάλιας είναι ότι αν συνεχίσετε να τις πεθαίνετε, θα συνεχίσουν να ανθίζουν μέχρι το φθινόπωρο/φθινόπωρο. Ωστόσο, οι ντάλιες είναι μόνο οριακά ανθεκτικές, πράγμα που σημαίνει ότι τα άνθη και το φύλλωμα θα κοπούν από τους πρώτους παγετούς.

Έτσι, σε αυτό το σημείο του έτους πρέπει να αποφασίσετε εάν το καθεστώς φροντίδας της χειμερινής ντάλιας σημαίνει ανύψωση ή ξεχειμώνιασμα των κονδύλων της ντάλιας στο έδαφος.

Αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα και την κατάσταση όπου ζείτε. Διαβάστε παρακάτω για βοήθεια στην επιλογή.

Πώς και πότε να διαχειμάζετε τα φυτά της ντάλιας στο έδαφος

Ως γενικός κανόνας, όπου οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου (23 βαθμούς Φαρενάιτ), οι κόνδυλοι της ντάλιας μπορούν να επιβιώσουν εάν αφεθούν στο έδαφος.

Ωστόσο, δεν θα επιβιώσουν εάν εκτεθούν σε υπερβολικά υγρές συνθήκες για παρατεταμένες περιόδους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι κρύο, αλλά η σήψη των κονδύλων που θα τους σκοτώσει.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες ποικιλίες ντάλιας μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρές από άλλες και οι μικρο-συνθήκες στον κήπο σας μπορεί να διαφέρουν λίγο (π.χ. πόσο ελεύθερη αποστράγγιση του εδάφους είναι σε διαφορετικά όρια). Επομένως, υπάρχει πάντα κίνδυνος με διαχειμάζοντας ντάλια στο έδαφος σε παγωμένες και υγρές περιοχές.

Επομένως, μπορεί να θέλετε να σηκώσετε τους κονδύλους οποιωνδήποτε δειγμάτων είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για εσάς. Αν και, όπως σημειώνεται παρακάτω, η ανύψωση και η αποθήκευση κονδύλων ντάλιας είναι μια προσέγγιση που δεν είναι χωρίς τους δικούς της κινδύνους.

Εάν πιστεύετε ότι το κλίμα σας θα σας επιτρέψει να αφήσετε τους κονδύλους σας στο έδαφος, θα πρέπει να κόψετε το φύλλωμα ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους και να το καλύψετε με ένα στρώμα σάπιας επιφάνειας – και όταν λέω παχύ, εννοώ παχύ. Ξεκινήστε με 6 έως 12 ίντσες κομπόστ κήπου, μούχλα φύλλων ή άλλη οργανική ύλη.

Το επόμενο βήμα είναι να βάλετε ένα πάσσαλο μπαμπού στο έδαφος για να σημειώσετε πού διαχειμάζουν οι κόνδυλοι της ντάλιας σας, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τους ίδιους τους κόνδυλους. Είναι επίσης καλή ιδέα να προσθέσετε μια ετικέτα για να θυμηθείτε τις ποικιλίες που έχετε καθώς οι βλαστοί αρχίζουν να βγαίνουν την άνοιξη.

Μιλώντας για τους βλαστούς την άνοιξη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχω πάντα με τους κονδύλους ντάλιας που διαχειμάζουν στο έδαφος είναι η ζημιά από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια σε αυτούς τους χυμώδεις βλαστούς όταν εκτοξεύονται.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να πασπαλίζετε την περιοχή γύρω από τις ντάλιες που διαχειμάζετε με σφαιρίδια γυμνοσάλιαγκας και σαλιγκαριού πριν βγουν οι βλαστοί – θα πρότεινα τον Φεβρουάριο. Χρησιμοποιώ σφαιρίδια πιστοποιημένα για βιολογική χρήση – συνήθως αυτά είναι σφαιρίδια φωσφορικού σιδήρου, όπως το σαλιγκάρι Sluggo και το δόλωμα γυμνοσάλιαγκας.

Παρακολουθήστε το σάπια φύλλα και συμπληρώστε το κατά τη διάρκεια του χειμώνα εάν φουσκώσει ή ξεπλυθεί.

Sluggo Snail & Snail Bait 5 Lb, 2 Pack

 • Έλεγχος σαλιγκαριών και σαλιγκαριών – Το Sluggo είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα ελέγχου σαλιγκαριών και σαλιγκαριών. Έχει σχεδιαστεί για να δολώνει και να δηλητηριάζει αυτά τα παράσιτα.
 • Εναλλακτικό δολώματος σαλιγκαριού – όντας ένα δόλωμα δύο σε ένα και Killer, το Sluggo είναι μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά δολώματα γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών.
 • Ασφαλές για τα κατοικίδια και την άγρια ​​ζωή – Το Sluggo περιέχει φωσφορικό σίδηρο που υπάρχει φυσικά στο έδαφος, επομένως είναι ασφαλές γύρω από την άγρια ​​ζωή και τα κατοικίδια ζώα.
 • Κοκκώδης φόρμουλα – Αυτό το απωθητικό διατίθεται σε μια εύχρηστη κοκκώδη φόρμουλα που το καθιστά ένα βολικό προϊόν για την κηπουρική.
 • Αποτελεσματικό μετά τη βροχή – μετά την εφαρμογή, η βροχή ή το πασπάλισμα δεν θα αλλάξει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε γυμνοσάλιαγκες, ζωύφια ή σαλιγκάρια.

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-05 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Πώς και πότε να σκάβετε τους κονδύλους της ντάλιας σας

Όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι πιο κρύες και/ή πιο υγρές, ή όπου είναι διαφορετικά επιθυμητό, ​​οι κόνδυλοι της ντάλιας θα πρέπει να αφαιρούνται μόλις χτυπήσουν οι πρώτοι παγετοί.

Για να το κάνετε αυτό, κόψτε πρώτα το κατεστραμμένο και μαραμένο φύλλωμα σε 15 έως 20 cm (6 έως 8 ίντσες) πάνω από το επίπεδο του εδάφους με τα κλαδευτήρια σας. Εγώ χρησιμοποιήστε Felco νούμερο 2s.

Το επόμενο βήμα είναι να σκάψετε τους κονδύλους. Σαφώς, πρέπει να προκαλέσετε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά καθώς το κάνετε αυτό, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο μακριά από το στέμμα του φυτού έχουν εξαπλωθεί οι κόνδυλοι και το ριζικό σύστημα.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να σκάψετε γύρω από το φυτό σε τρία σημεία, περίπου 25 cm έως 30 cm (10 έως 12 ίντσες) από το κέντρο της κόμης.

Τείνω να χρησιμοποιώ ένα πιρούνι κήπου για αυτό, επειδή βρίσκω ότι ένα πιρούνι είναι καλύτερο στο να χαλαρώνει το έδαφος γύρω από τις ρίζες του φυτού.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συνιστούν τη χρήση φτυαριού. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν ένα φτυάρι καταστρέψει τους κόνδυλους, το κόψιμο θα είναι καθαρό και επομένως θα επουλωθεί πιο εύκολα με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ενός φτυαριού για την εκσκαφή κονδύλων για το ξεχειμώνιασμα

Μόλις σηκώσετε τους κόνδυλους με το πιρούνι ή το φτυάρι σας, καθαρίστε το μεγαλύτερο μέρος του χαλαρού χώματος.

Οι κόνδυλοι πρέπει, σε πρώτη φάση, να αποθηκεύονται ανάποδα, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να στραγγίσει μακριά από τα κοίλα στελέχη. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σήψης των κονδύλων κατά την αποθήκευση.

Σε αυτό το στάδιο, φροντίστε να επισημάνετε προσεκτικά κάθε κόνδυλο με μια ετικέτα που θα παραμείνει στερεωμένη στον κόνδυλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μόλις στεγνώσουν λίγο οι κόνδυλοι, καθαρίστε το επιπλέον χώμα που μπορείτε. Αξίζει επίσης να ξεσκονίσετε τους κόνδυλους με μια αντιμυκητιακή σκόνη για να αποφύγετε τυχόν μυκητιασικές ασθένειες που μπορεί να χτυπήσουν ενώ βρίσκονται στην αποθήκευση.

διαχειμάζοντες κόνδυλοι ντάλιας

Χειμερινή αποθήκευση για κονδύλους ντάλιας

Εάν οι κόνδυλοι είναι στεγνοί και καθαροί, στη συνέχεια θα πρέπει να αποθηκευτούν σε ξηρό μέσο (δείτε παρακάτω για επιλογές), κατά προτίμηση σε ξύλινο κουτί με πηχάκια για να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα.

Το κουτί πρέπει να τοποθετηθεί σε ξηρό και σκοτεινό μέρος όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Αξίζει να θυμάστε ότι αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε κατά την αποθήκευση κονδύλων είναι ένα κάπως αντιφατικό σύνολο στόχων: θέλετε να αποφύγετε να στεγνώσουν και να συρρικνωθούν οι κόνδυλοι, αλλά δεν θέλετε να είναι υγροί, γιατί η υγρασία θα προκαλέσει ανάπτυξη μυκήτων και σαπίζει. Εκεί που κάποτε έκανα λάθος στο παρελθόν ήταν να αφήσω τους κονδύλους σε ένα γκαράζ χωρίς παγετό αλλά ανοιχτό στον αέρα. Δεν υπήρχε σήψη, αλλά αρκετά από αυτά στέγνωσαν εντελώς και δεν ήταν βιώσιμα την επόμενη σεζόν.

Επομένως, το κλειδί είναι να συσκευάζονται οι κόνδυλοι σε κατάλληλο μέσο – ξηρό έδαφος, άμμο, περλίτηςξηρό κομπόστ, ακόμη και τεμαχισμένο χαρτί – έτσι ώστε να παραμένουν στεγνά αλλά όχι ανοιχτά στον αέρα που θα τα στεγνώσει ενεργά.

Οι αποθηκευμένοι κόνδυλοι ντάλιας μπορούν στη συνέχεια να ξαναφυτευτούν μόλις υποχωρήσει ο κίνδυνος παγετού την άνοιξη.

Συνήθως τα ξεκινάω σε γλάστρες στο θερμοκήπιο για να αποκτήσω κάποια δυνατή ανάπτυξη πριν τα φυτέψω.

Συνοψίζοντας πώς να διαχειμάζετε τα φυτά της ντάλιας

Εδώ είναι τα κύρια σημεία που πρέπει να θυμάστε:

 • Οι κόνδυλοι της ντάλιας μπορούν να ξεχειμωνιαστούν στο έδαφος όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από περίπου 5 βαθμούς Κελσίου (23 F) και όπου δεν θα βρεθούν.
 • Οι κόνδυλοι της ντάλιας που ξεχειμωνιάζονται στο έδαφος πρέπει να καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα οργανικής κάλυψης, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 • Αν σηκώνετε ή σκάβετε τους κονδύλους της ντάλιας, φροντίστε να μην καταστρέψετε τους κόνδυλους κατά τη διαδικασία με το πιρούνι σας.
 • Καθαρίστε το περίσσιο χώμα και γυρίστε τους ανασηκωμένους κόνδυλους και αφήστε ανάποδα για μερικές μέρες να στεγνώσουν.
 • Περαιτέρω καθαρίστε τους αποξηραμένους κόνδυλους, σκονίστε με μυκητοκτόνο και αποθηκεύστε σε ξηρό μέσο (π.χ. άμμο ή περλίτη) σε δοχείο που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα.
 • Αποθηκεύστε το δοχείο με κονδύλους σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από το μηδέν.

Ο, τι χρειάζεσαι

Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος FELCO F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης (δέσμη, 2 τεμάχια)

 • Πακέτο – 2 είδη: Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος Felco F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης
 • Αξιόπιστο: άνετες, ελαφριές, στιβαρές λαβές από σφυρήλατο αλουμίνιο με εγγύηση εφ‘ όρου ζωής* / λεπίδα και πριτσινωμένη λεπίδα αμόνι από υψηλής ποιότητας σκληρυμένο χάλυβα / καθαρή, ακριβής κοπή / όλα τα μέρη μπορούν να αντικατασταθούν
 • Αποτελεσματικό: εύκολη, ανθεκτική ρύθμιση κοπής / εγκοπή κοπής σύρματος / αυλάκωση χυμού
 • Αυτό το μέγεθος είναι για μεσαία έως μεγάλα χέρια
 • Εργονομική: προστασία χεριών παρέχεται από το μαξιλαράκι-απορροφητή κραδασμών / αντιολισθητική επίστρωση

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-05 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Πώληση

Πιρούνι κηπουρικής Berry&Bird, Pitchfork από ανοξείδωτο ατσάλι 4, 43,9″ βαρέως τύπου πιρούνι με λαβή D-Grip και εργονομική λαβή από τέφρα ξύλου για σκάψιμο, φύτευση, καλλιέργεια, αερισμό

 • ΤΙ ΠΑΡΕΤΕ – 1 * Πιρούνι εκσκαφής κήπου. Τα πιρούνια εκσκαφής μας κατασκευάζονται με παραδοσιακή χειροκίνητη διαδικασία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα από 10 χρόνια. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η ξύλινη λαβή και ο ανοξείδωτος χάλυβας, τόσο πιο λεία θα είναι. Χρησιμοποιείται για γενική καλλιέργεια, περιστροφή εδάφους, αερισμό και διάσπαση του εδάφους.
 • ΕΥΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ – Αναβαθμίστε τα εργαλεία κήπου σας με σκαπτικό πιρούνι! Το πιρούνι εκσκαφής έχει τέσσερα χαλύβδινα δόντια, τα οποία μπορούν εύκολα να καλύψει χώμα, σάπια φύλλα, χαλίκια, γρασίδι κ.λπ. Η κεφαλή από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ανθεκτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το είδος πιρουνιού είναι πολύ κατάλληλο για τη μετακίνηση φύλλων, άχυρου, σανού στον κήπο όπου χρειάζεται λίπασμα ή για τη μετατροπή του εδάφους στο κρεβάτι, το λίπασμα ή τα απόβλητα.
 • ΙΣΧΥΡΟ D-GRIP – Αυτό το πιρούνι εκσκαφής είναι εύκολο στη χρήση και η συμπαγής λαβή y είναι κατασκευασμένη από τέφρα ξύλου. Έχει δυνατό κράτημα και δεν χαλαρώνει με τον καιρό. Ο σχεδιασμός της λαβής καθιστά επίσης εύκολο να το κρεμάσετε σε γάντζο όταν δεν χρησιμοποιείται! Ιδανικό μήκος για αποφυγή οσφυαλγίας.
 • ΒΙΩΣΙΜΟ – Δίνουμε προσοχή στην περιβαλλοντική προστασία των δασών και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και υπεύθυνο σύστημα διαχείρισης των δασών μέσω σαφών προτύπων και πιστοποιήσεων. Χρησιμοποιώντας τα περιβαλλοντικά μας εργαλεία, θα μάθετε για τα φυτά σας και τη γη. Τα πιρούνια μας έχουν σχεδιαστεί με εργονομική λαβή τέφρας από δάσος που ελέγχεται από την κυβέρνηση με πιστοποίηση FSC. Αυτό ρυθμίζει τη χρήση του ξύλου και τη φύτευση δέντρων για την επίτευξη ενός πιο πράσινου περιβάλλοντος.
 • 100% ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ – 30 ημέρες δωρεάν αντικατάσταση και 10 χρόνια εγγύηση. Η Berry&Bird είναι μια παραδοσιακή μάρκα εργαλείων κηπουρικής, παρέχουμε επαγγελματική εξυπηρέτηση στον καταναλωτή, επομένως μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα σας προσφέρουμε μια ικανοποιητική λύση εντός 24 ωρών.

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Πώληση

Spear & Jackson 4450DS παραδοσιακό ανοξείδωτο φτυάρι, 1-συσκευασία, πολύχρωμο

 • Κατασκευασμένο από τους Spear & Jackson του Σέφιλντ της Αγγλίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν την παραδοσιακή αγγλική δεξιοτεχνία για να παράγουν εξαιρετικά εργαλεία από το 1764
 • Παραδοσιακό αγγλικό φτυάρι για σκάψιμο, σχεδιασμένο για γενικό σκάψιμο και καλλιέργεια
 • Γυαλισμένη κεφαλή καθρέφτη από ανοξείδωτο χάλυβα για αντοχή στη σκουριά και ελάχιστη πρόσφυση στο έδαφος, πολύ μακριά διπλή πρίζα με πριτσίνια για αντοχή και ανθεκτικότητα
 • Παραδοσιακό αγγλικό στιλ μονοκόμματο άξονα από σκληρό ξύλο, καρφωμένο σε δύο σημεία και χωρισμένο για να σχηματίσει μια λαβή ψαλιδιού, στεγανό για μεγαλύτερη αντοχή
 • 10 χρόνια εγγύηση

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Αγαπάτε τις Ντάλιες;Έχω γράψει το βιβλίο πάνω τους

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μου βήμα προς βήμα, με απλές γλωσσικές εξηγήσεις και εξαιρετικά χρήσιμες εικόνες και εικονογραφήσεις. Αυτό είναι για εσάς εάν αγαπάτε τις ντάλιες και θέλετε να αξιοποιήσετε το καλύτερο από τις ντάλιες που καλλιεργείτε.

Ελα μαζί μας! Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο Gardening Step by StepΕγγραφείτε παρακάτω για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες συμβουλές και ενημερώσεις κηπουρικής*

*Εισαγάγοντας τα στοιχεία σας, αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και την πολιτική απορρήτου του gardeningstepbystep.com. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar