Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοετών και πολυετών φυτών;

0
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοετών και πολυετών φυτών;
ετήσια και πολυετή φυτά - ποια είναι η διαφορά;

Η διαφορά μεταξύ πολυετών και μονοετών φυτών είναι μια από τις ερωτήσεις σχετικά με τα φυτά που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά αν είστε νέος στην κηπουρική. Εδώ εξετάζουμε τα μονοετή και τα πολυετή φυτά, επισημαίνοντας πώς διαφέρουν και διευκρινίζοντας εάν μερικά από τα πιο δημοφιλή φυτά μας είναι μονοετή ή πολυετή.

Πολυετείς εναντίον ετήσιων: η βασική διαφορά

Η βασική διαφορά μεταξύ πολυετών και μονοετών φυτών είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Τεχνικά, ένα πολυετές είναι ένα φυτό που μπορεί να ζήσει περισσότερο από 2 χρόνια. Ένα ετήσιο, από την άλλη, ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, από σπόρο σε άνθος σε σπόρο ξανά, σε ένα χρόνο. Τα ετήσια φυτά απευθύνονται στους κηπουρούς επειδή πολλά από αυτά είναι επιδεικτικά φυτά που ανθίζουν για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τα πολυετή φυτά έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο.

Τα τυπικά πολυετή φυτά που καλλιεργούμε στους κήπους μας περιλαμβάνουν τις ντάλιες, τα γεράνια, τα θαλλικά και τα ραντμπέκια. Τα τυπικά ετήσια φυτά κήπου περιλαμβάνουν τη νιγκέλα, την καλέντουλα και τον παπάβερ (παπαρούνες).

Ετήσια εναντίον πολυετών φυτών - NIgella
Ετήσια Nigella damascena – Love-in-a-mist

Τι είναι τα ετήσια;

Τα ετήσια φυτά βλασταίνουν από σπόρους, αναπτύσσονται και ωριμάζουν, ανθίζουν και πήζουν σπόρους μέσα σε ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα, συνήθως τα κάνουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η οποία είναι μερικά μέρη που δεν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από μερικούς μήνες.

Τελικά, ο στόχος όλων των φυτών (μάλιστα όλων των ζωντανών) είναι να αναπαραχθούν, ώστε να περάσουν το γενετικό τους προφίλ σε μια άλλη γενιά.

Για τα μονοετή φυτά, αυτό σημαίνει ότι βάζουν σπόρους – και για να γίνει αυτό πρέπει να ανθίσουν. Αυτή η τάση να ανθίζουν, και σε πολλές περιπτώσεις, να ανθίζουν άφθονα, είναι ο λόγος που, ως κηπουροί, κάνουμε τον κόπο να καλλιεργούμε μονοετή φυτά από σπόρους κάθε χρόνο.

Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία θανατώνοντας τα μονοετή μας. Αυτό σημαίνει αφαίρεση των λουλουδιών πριν τα φυτά βάλουν σπόρο. Κάνοντας αυτό το φυτό διεγείρεται να παράγει περισσότερα λουλούδια στην προσπάθειά του να παράγει τους σπόρους του.

Τα ετήσια φυτά μπορούν επομένως να ανθίσουν για μεγάλες περιόδους με τη σωστή φροντίδα. Καθώς το γράφω αυτό είναι τέλος Οκτωβρίου και μπορώ να κοιτάξω έξω στον κήπο μου και να δω ετήσιες πετούνιες και νυστέρια να ανθίζουν ακόμα. Αυτά ήταν μικροσκοπικά σπορόφυτα τον Απρίλιο – και αυτή είναι η Σκωτία, που δεν είναι γνωστή για την εκτεταμένη καλλιεργητική της περίοδο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ετήσιων φυτών – ημίχρονα και ανθεκτικά μονοετή.

ανθεκτικό ετήσιο Nasturtium
Ανθεκτικό ετήσιο: Τropaeolum major (ναστούρτια)

Half-hardy Annuals

Τα ημίσκληρα ετήσια είναι τρυφερά φυτά και δεν αντέχουν τον παγετό. Αλλά δεν μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 5°C). Χρειάζεστε λοιπόν να σπείρετε ημίσκληρα μονοετή φυτά σε περιβάλλοντα χωρίς παγετό και δεν πρέπει να τα φυτέψετε μέχρι να περάσει ο τελευταίος παγετός. Θα εμφανιστούν το καλοκαίρι αλλά θα σκοτωθούν από τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου.

Παραδείγματα ημίσκληρων ετήσιων είναι: Ταγέτες ποιητικός (γαλλικοί κατιφέδες), Σχετίζεται με τη Nicotiana (καπνόφυτο) και Cosmos bipinnatus (σύμπαν).

Annual Tagetes - γαλλικός κατιφές
Ημίσκληρο Ετήσιο: Tagetes patula (γαλλικοί κατιφέδες)

Hardy Annuals

Τα ανθεκτικά μονοετή φυτά μπορούν να ανεχθούν το κρύο και τον παγετό, επομένως μπορείτε να τα σπείρετε σε εξωτερικούς χώρους στις αρχές της Άνοιξης. Θα βλαστήσουν μόλις ζεσταθούν αρκετά τα εδάφη. Μερικά, όπως τα γλυκά μπιζέλια και τα ξεχασμένα, μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο και θα βλαστήσουν και θα περάσουν το χειμώνα ως μικρά φυτά.

Παραδείγματα ανθεκτικών ετήσιων φυτών περιλαμβάνουν Έτος Ηλίανθου (ηλιοτρόπια), Ένα μεγαλύτερο τρόπαιο (ναστούρτια), Nigella Damascena (love-in-a-mist) και Αρωματικό τούβλο (Μοσχομπίζελο).

ανθεκτικό ετήσιο - Γλυκό μπιζέλι
Ανθεκτικό ετήσιο: Lathyrus odoratus (γλυκό μπιζέλι)

Μπιενάλε

Υπάρχουν μερικά φυτά που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους σε διάστημα 2 ετών. Αυτά λέγονται διετές. Το καλοκαίρι του χρόνου σπέρνονται και συνήθως φυτρώνουν μια ροζέτα από φύλλα. Στη συνέχεια θα ανθίσουν το επόμενο έτος, θα βάλουν σπόρους για να ξαναρχίσουν τη διαδικασία από την αρχή και στη συνέχεια θα πεθάνουν. Γενειοφόρος Dianthus (γλυκό Williams) και γάντια αλεπού (Digitalis purpurea) εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Μερικά φυτά που θεωρούμε διετές (και τα γλυκά Williams εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία) είναι τεχνικά βραχύβια πολυετή, αλλά ως κηπουροί τα αντιμετωπίζουμε ως διετή, επειδή δεν έχουν τόσο καλή απόδοση αφού έχουν ανθίσει για πρώτη φορά.

Μπιενάλε - γλυκός Γουίλιαμ
Γλυκός Γουίλιαμ (Dianthus) – συχνά αντιμετωπίζεται ως μπιενάλε

Εφήμερα

Υπάρχουν ακόμη και μερικά φυτά, για παράδειγμα ο αλεσμένος (Senecio vulgaris) που ολοκληρώνουν περισσότερες από μία φορές τον κύκλο ζωής σε ένα μόνο έτος. Αυτά ονομάζονται εφήμερα.

Τι είναι τα πολυετή φυτά;

Αν και ένα πολυετές είναι ένα φυτό που μπορεί να ζήσει για τουλάχιστον 2 χρόνια, τα περισσότερα πολυετή φυτά ζουν για πολύ περισσότερο από αυτό.

Τα δέντρα και οι θάμνοι εμπίπτουν στην κατηγορία 2 ετών συν, και αυτά συνήθως κατηγοριοποιούνται ως ξυλώδη πολυετή φυτά. Μερικές φορές οι βολβοί εξαιρούνται από την κατηγορία των πολυετών, αλλά πολλοί βολβοί επιστρέφουν χρόνο με τον χρόνο, επομένως γενικά τους θεωρώ πολυετή φυτά.

Ακριβώς όπως τα ετήσια, τα πολυετή φυτά μπορούν να αναπαραχθούν με σπόρους, αλλά μπορούν επίσης να αναπαραχθούν και βλαστικά.

Συνήθως αυτό γίνεται από τις ρίζες τους (ιδιαίτερα εξειδικευμένους τύπους ριζών όπως ριζώματα και στόλωνα) που εξαπλώνονται υπόγεια. Σημαίνει ότι το φυτό μπορεί να επεκταθεί στο έδαφος γύρω του και να επιβιώσει εάν αφαιρεθούν ή καταστραφούν μέρη του αρχικού φυτού.

Ως κηπουροί εκμεταλλευόμαστε αυτά τα μέσα βλαστικής αναπαραγωγής, για παράδειγμα διαιρώντας τα πολυετή φυτά ριζοβολίας, ως τρόπο να αυξήσουμε τα αποθέματά μας σε επιθυμητά φυτά.

Ποώδη πολυετή φυτά

Τα ποώδη πολυετή φυτά πεθαίνουν το φθινόπωρο και παραμένουν σε αδράνεια ως «ριζικό απόθεμα» τον χειμώνα. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ξανά την Άνοιξη. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεγάλες χαρές της κηπουρικής είναι η θέα των ποωδών πολυετών φυτών μου να σπάνε την επιφάνεια με τους νέους πράσινους βλαστούς τους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αυτό, για μένα, είναι το πρώτο σημάδι του καλοκαιριού που έρχεται. Τυπικά ποώδη πολυετή φυτά είναι τα δελφίνια, τα λούπινα και τα σάντουμ.

ανθεκτικό πολυετές - Δελφίνιο
Δελφίνια – ποώδη (και ανθεκτικά) πολυετή φυτά

Αειθαλής πολυετή φυτά

Τα αειθαλή πολυετή φυτά ευδοκιμούν από χρόνο σε χρόνο, αλλά το φύλλωμά τους δεν πεθαίνει κατά τη χειμερινή περίοδο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν hellebores, heuchera, ίριδα ή bergena. Η εμφάνιση των αειθαλών πολυετών φυτών βελτιώνεται με το κόψιμο των παλιών και κατεστραμμένων φύλλων την Άνοιξη.

Heuchera - αειθαλές πολυετές
Αειθαλές πολυετές – Heuchera

Ανθεκτικά πολυετή φυτά

Για όσους από εμάς που κηπουρεύουν σε περιοχές επιρρεπείς στον παγετό, τα περισσότερα από τα φυτά που θεωρούμε πολυετή είναι ανθεκτικά πολυετή φυτά. Μπορούν να μείνουν στον κήπο όλο το χρόνο και να σηκωθούν μόνο αν θέλουμε να τα μετακινήσουμε ή να τα χωρίσουμε.

Τρυφερά πολυετή φυτά

Αυτά είναι τα φυτά που μπορούν να ζήσουν χρόνο με το χρόνο, αλλά μόνο εάν δεν εκτίθενται στον παγετό. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν πολλοί τύποι φούτσια, πελαργόνια και κάννες.

Συχνές ερωτήσεις

1. Τα γεράνια είναι μονοετή ή πολυετή;

Ανθεκτικά γεράνια, για παράδειγμα Geranium Johnson’s Blue είναι πολυετή φυτά. Τα πελαργόνια, τα οποία οι άνθρωποι αναφέρονται συχνά ως γεράνια είναι πολυετή φυτά σε ζεστά κλίματα, αλλά γενικά καλλιεργούνται ως ετήσια σε περιοχές επιρρεπείς στον παγετό.

2. Η μπιγκόνια είναι μονοετή ή πολυετή;

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ειδών μπιγκόνια και εκατοντάδες ποικιλίες. Μεταξύ αυτών των ειδών είναι τα ποώδη πολυετή φυτά, οι ορειβάτες, οι αειθαλείς θάμνοι και τα παχύφυτα. Το σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι Begonias είναι εγγενείς σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Έτσι, οι πολυετείς μπιγκόνιες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ετήσιες σε περιοχές επιρρεπείς στον παγετό ή να τοποθετούνται κάτω από θερμαινόμενο γυαλί το χειμώνα.

3. Οι τουλίπες είναι μονοετείς ή πολυετείς;

Αρχικά, οι τουλίπες ήταν όλα πολυετή φυτά που αναπτύσσονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, μετά από χρόνια διασταύρωσης για τη δημιουργία περισσότερων χρωματικών παραλλαγών, δεν λειτουργούν όλες οι ποικιλίες ως πολυετείς. Αντίθετα, οι περισσότεροι βολβοί τουλίπας πρέπει να φυτεύονται εκ νέου κάθε χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν οι τουλίπες, οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί. Αυτά θα επανέλθουν κάθε χρόνο.

4. Χρυσάνθεμα – Είναι οι μαμάδες πολυετείς ή μονοετείς;

Τα χρυσάνθεμα είναι το σήμα κατατεθέν λουλούδια του φθινοπώρου/φθινοπώρου με τα όμορφα, εντυπωσιακά χρώματα τους. Βασικά, τα χρυσάνθεμα είναι πολυετή φυτά. Πολλά είδη είναι ανθεκτικά, αλλά μερικά, συνήθως στα ανθοπωλεία, η ομάδα χρυσάνθεμων δεν θα ανεχθεί τον παγετό και θα χρειαστεί να ανυψωθούν και να μεταφερθούν σε ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο ωδείου για το χειμώνα.

5. Τα Zinnias είναι μονοετή ή πολυετή;

Μερικά είδη Zinnia είναι μονοετή, άλλα πολυετή και μερικά ακόμη και θάμνοι. Ετήσιες Zinnias περιλαμβάνουν Zinnia elegans. Όλα τα Zinnias είναι τρυφερά, επομένως ακόμη και τα πολυετή φυτά συνήθως καλλιεργούνται ως μονοετή σε περιοχές επιρρεπείς στον παγετό.

6. Οι πανσέδες είναι πολυετείς;

Πανσέδες κήπου (βιόλα) είναι διετές ή βραχύβια πολυετή.

Τελικές σκέψεις: η διαφορά μεταξύ ετήσιων και πολυετών φυτών

Η βασική διαφορά μεταξύ μονοετών και πολυετών φυτών είναι ο κύκλος ζωής. Τα ετήσια ζουν μόνο για μία καλλιεργητική περίοδο, ενώ τα πολυετή ζουν για δύο ή περισσότερα χρόνια.

Αυτή η διαφορά έχει επίσης σχέση με τον τρόπο πολλαπλασιασμού των διαφορετικών κατηγοριών φυτών. Τα ετήσια φυτά συνήθως καλλιεργούνται από σπόρους, αν και είναι δυνατό να ληφθούν μοσχεύματα από μονοετή. Τα πολυετή φυτά μπορούν συνήθως να αναπαραχθούν αγενώς, για παράδειγμα με διαίρεση ή με κοπή μίσχου ή ρίζας, καθώς και να καλλιεργηθούν από σπόρους.

Αγαπάτε τις Ντάλιες;Έχω γράψει το βιβλίο πάνω τους

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μου βήμα προς βήμα, με απλές γλωσσικές εξηγήσεις και εξαιρετικά χρήσιμες εικόνες και εικονογραφήσεις. Αυτό είναι για εσάς εάν αγαπάτε τις ντάλιες και θέλετε να αξιοποιήσετε το καλύτερο από τις ντάλιες που καλλιεργείτε.

Ελα μαζί μας! Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο Gardening Step by StepΕγγραφείτε παρακάτω για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες συμβουλές και ενημερώσεις κηπουρικής*

*Εισαγάγοντας τα στοιχεία σας, αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και την πολιτική απορρήτου του gardeningstepbystep.com. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar