Ο πόλεμος, το τραύμα και η αναζήτηση της ταυτότητας σε αυτά τα συναρπαστικά νέα βιβλία

0
Ο πόλεμος, το τραύμα και η αναζήτηση της ταυτότητας σε αυτά τα συναρπαστικά νέα βιβλία

Είτε μιλάμε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε για τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο είτε για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τα βιωμένα και κληρονομικά τραύματα έχουν συνεχή αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή και αυτές είναι ιστορίες παιδιών και γονέων που άντεξαν. Οι ψυχολογικές ουλές είναι διαδεδομένες και και οι τρεις συγγραφείς, μέσα από την όμορφη αφήγηση τους, αποτελούν παράδειγμα του βάθους της ανθρώπινης δύναμης που πρέπει να ξεπεράσουμε και της δύναμης που έχουμε να επιλέξουμε πώς να ζήσουμε προχωρώντας.

Μια φορά ήμασταν σπίτι

Once We Were Home από την Jennifer Rosner είναι μια τεταμένη και εγκάρδια ιστορία για εβραϊκά παιδιά που τοποθετούνται σε σπίτια αγνώστων και χριστιανικά ορφανοτροφεία για να παραμείνουν απαρατήρητα κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους στη συνέχεια δεν ήταν τόσο κομμένη και ξερή όσο θα περίμενε κανείς και η Jennifer Rosner βουτάει μέσα από την αφήγηση των ιστοριών των χαρακτήρων της. Είναι ένα συναισθηματικό θέμα που παρουσιάζει τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου όπου συχνά, ακόμα και όταν όλοι θέλουν και αξίζουν το καλύτερο, κανείς δεν κερδίζει πραγματικά. Μέσα από το τραύμα, την απώλεια και τη θλίψη δίνεται η ευκαιρία για νέα ξεκινήματα. Τα παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου αισθάνονται τις επιπτώσεις σε όλη τους τη ζωή ενώ αναζητούν συνεχώς την αίσθηση της ταυτότητας και του ανήκειν. – Έθνος βιβλίου

«Αυτή η ξεχασμένη ιστορία των εκτοπισμένων παιδιών του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου και η επιστροφή στις ρίζες τους [is] σαγηνευτικό, που προκαλεί σκέψη, διαφωτιστικό και γλυκόπικρο». — Άλκα Τζόσι, Νιου Γιορκ Ταιμς συγγραφέας μπεστ σέλερ του Ο καλλιτέχνης της χέννας

«Ο Rosner είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς». ―Lisa Scottoline, Νο 1 συγγραφέας μπεστ σέλερ του Αιώνιος

Από την Τζένιφερ Ρόσνερ, Φιναλίστ του Εθνικού Εβραϊκού Βραβείου Βιβλίου και συγγραφέα του Το κίτρινο πουλί τραγουδάέρχεται ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινές ιστορίες παιδιών που κλάπηκαν στον απόηχο του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν σου κλέβουν το παρελθόν, πού ανήκεις;

Η Άνα δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρόσωπο της μητέρας της όταν αυτή και ο αδερφός της, Όσκαρ, στάλθηκαν από το πολωνικό γκέτο τους και στην αγκαλιά ενός χριστιανού φίλου. Για τον Όσκαρ, όμως, η νέα τους οικογένεια είναι η μόνη που θυμάται. Όταν μια γυναίκα από μια εβραϊκή οργάνωση αποκατάστασης τους αρπάζει, πιστεύοντας ότι έχει το καλύτερό τους συμφέρον, η Άνα βλέπει την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τις ρίζες της, ενώ ο Όσκαρ βλέπει μόνο την απώλεια του σπιτιού που αγαπά.

Ο Ρότζερ μεγαλώνει σε ένα μοναστήρι στη Γαλλία, εφευρίσκοντας ιστορίες και ανταλλάσσοντας γρίφους με τον καλύτερο φίλο του σε μια ήσυχη ζωή απόκρυψης. Όταν ένας συγγενής προσπαθεί να τον ανασύρει, η Εκκλησία τον κλέβει στα Πυρηναία πριν τον παραδώσει στην οικογένεια στην Ιερουσαλήμ.

Η Ρενάτα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας, έχει περάσει τη ζωή της ανακαλύπτοντας μυστικά από το παρελθόν –εκτός από τα δικά της. Μετά το θάνατο της μητέρας της, η θλίψη της Ρενάτας είναι συνυφασμένη με όλα τα ερωτήματα που άφησε η μητέρα της αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του γιατί έφυγαν από τη Γερμανία τόσο γρήγορα όταν η Ρενάτα ήταν μικρό κορίτσι.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο καθένας χτίζει ζωές για τον εαυτό του, προσπαθώντας να προχωρήσει από το τραύμα και την απώλεια που τους στοιχειώνει. Αλλά καθώς οι ιστορίες τους συγκλίνουν στο Ισραήλ, με απροσδόκητους τρόπους, πρέπει ο καθένας να ρωτήσει πού και σε ποιον ανήκει πραγματικά.

Όμορφα υποβλητικό και τρυφερό, γεμάτο με φωτεινότητα και αγωνία, Μια φορά ήμασταν σπίτι αποκαλύπτει μια ελάχιστα γνωστή ιστορία. Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες παιδιών που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα εγείρει ερωτήματα συνενοχής και ευθύνης, του ανήκειν και της ταυτότητας, των καλών προθέσεων και των απρόβλεπτων συνεπειών, καθώς αντιμετωπίζει τι πραγματικά σημαίνει να βρεις σπίτι.

Άγρια όμορφη και δωρεάν

Wild Beautiful and Free της Σοφφρόνια Σκοτ διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και έχει περιγραφεί ως επανάληψη της Τζέιν Έιρ. Η Ζανέτ, η μικτής φυλής κόρη ενός ιδιοκτήτη φυτείας και μιας σκλαβωμένης γυναίκας μένει ορφανή, πωλείται ως σκλάβα και όμως αντιμετωπίζει τη ζωή της με θετικότητα. Την ακολουθούμε σε ένα ταξίδι που εξερευνά την οικογένεια, την επιμονή και το ρίσκο, περνώντας από την τραγωδία σε έναν θρίαμβο. Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τη Sophfronia Scott στο Book Nation Book Club για να συζητήσουμε το βιβλίο της, τη γραφή και την έμπνευσή της. – Έθνος βιβλίου

Πώς να εγγραφείτε στο Book Nation Book Club : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ [email protected] σήμερα για να ζητήσετε τον σύνδεσμο και να συνεισφέρετε ερωτήσεις για τον συγγραφέα. Ο σύνδεσμος θα δοθεί την προηγούμενη μέρα και την ημέρα της εκδήλωσης.

Γεννημένη κόρη μιας σκλαβωμένης γυναίκας και μιας ιδιοκτήτριας φυτείας στη Λουιζιάνα, η Jeannette Bébinn μεγαλώνει δίπλα στη λευκή ετεροθαλή αδερφή της – μέχρι που ο πατέρας της πεθαίνει ξαφνικά. Η εκδικητική σύζυγός του αρνείται τη δωδεκάχρονη Jeannette την κληρονομιά της και την πουλάει ως σκλάβα. Τώρα μόνη της, η Jeannette πρέπει να πολεμήσει τις αδικίες που αντιμετωπίζει λόγω της μικτής φυλής της. Ξεφεύγει από την υποδούλωση και ταξιδεύει από τον Μισισιπή στη Φιλαδέλφεια στη Νέα Υόρκη στο Οχάιο, αναζητώντας τον σκοπό, την αγάπη και τη θέση της σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει από τον αναπτυσσόμενο Εμφύλιο Πόλεμο. Όλα φαίνονται να μπαίνουν στη θέση τους όταν συναντά τον Christian Robichaud Colchester, τον λευκό ιδιοκτήτη του Fortitude Mansion, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους δραπέτευτους σκλάβους όπου διδάσκει η Jeannette. Όμως, παρά την άμεση σύνδεσή τους, η Jeannette δεν είναι πεπεισμένη ότι ανήκει στον κύκλο του. Σε έναν κόσμο που της λέει ότι δεν ταιριάζει πουθενά, η Jeannette πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό: να λυγίσει στις προσδοκίες των άλλων ή να αγκαλιάσει τον πραγματικό της εαυτό.

Dust Child

Dust Child του Nguyen Phan Que Mai είναι μια συναρπαστική ιστορία Αμερασιανών που γεννήθηκαν από Βιετναμέζες γυναίκες και Αμερικανούς ΓΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Λέγονται από τρεις απόψεις με συναίσθημα και δεξιοτεχνία, αυτές οι διασταυρούμενες ιστορίες θα μείνουν μαζί σας. –Έθνος βιβλίου

Από τον διεθνώς μπεστ σέλερ συγγραφέα του The Mountains Sing, ένα σασπένς και συγκινητικό έπος για τα οικογενειακά μυστικά, τα κρυμμένα τραύματα και την κυρίαρχη δύναμη της συγχώρεσης, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου και στο σημερινό Việt Nam.

Το 1969, οι αδερφές Trang και Quỳnh, απελπισμένες να βοηθήσουν τους γονείς τους να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, εγκαταλείπουν το αγροτικό τους χωριό και γίνονται «bar girls» στο Sài Gòn, πίνοντας, φλερτάροντας (και πολλά άλλα) με αμερικανικούς GI σε αντάλλαγμα για χρήματα. Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει πιο κοντά στην πόλη, ο κάποτε αθώος Τρανγκ παρασύρεται σε ένα ακαταμάχητο ειδύλλιο με έναν νεαρό και γοητευτικό Αμερικανό πιλότο ελικοπτέρου, τον Νταν. Δεκαετίες αργότερα, ο Dan επιστρέφει στο Việt Nam με τη σύζυγό του, Linda, ελπίζοντας να βρει έναν τρόπο να θεραπεύσει το PTSD του και, εν αγνοία της, να υπολογίσει μυστικά από το παρελθόν του.

Την ίδια στιγμή, ο Phong – γιος ενός μαύρου Αμερικανού στρατιώτη και μιας Βιετναμέζας – ξεκινά μια αναζήτηση για να βρει και τους δύο γονείς του και μια διέξοδο από το Việt Nam. Εγκαταλελειμμένος μπροστά σε ένα ορφανοτροφείο, ο Phong μεγάλωσε και τον αποκαλούσαν «η σκόνη της ζωής», «Μαύρος Αμερικανός ιμπεριαλιστής» και «παιδί του εχθρού» και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό του και την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

Το παρελθόν και το παρόν συγκλίνουν καθώς αυτοί οι χαρακτήρες ενώνονται για να αντιμετωπίσουν αποφάσεις που ελήφθησαν σε περίοδο πολέμου – αποφάσεις που τους αναγκάζουν να κοιτάξουν βαθιά μέσα τους και να βρουν κοινό έδαφος μεταξύ φυλής, γενιάς, πολιτισμού και γλώσσας. Δύσκολο, ποιητικό και τέλειο για τους αναγνώστες του Pachinko του Min Jin Lee ή του Homegoing του Yaa Gyasi, το Dust Child αφηγείται μια αξέχαστη και συναρπαστική ιστορία του πώς εκείνοι που κληρονόμησαν την τραγωδία μπορούν να επαναπροσδιορίσουν το πεπρωμένο τους μέσω αγάπης, σοφίας, συμπόνιας, θάρρους και χαράς. .

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Αυτή η ιστορία εμφανίζεται μέσω της συνεργασίας του BookTrib με το BookNationByJen. Πρωτοεμφανίστηκε εδώ.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar