Οι πετούνιες είναι ετήσιες ή πολυετείς;

0
μωβ πετούνιες: ετήσιες ή πολυετείς

Πετούνιες: ετήσιες ή πολυετείς;

Στα περισσότερα περιβάλλοντα κήπου οι πετούνιες πωλούνται και καλλιεργούνται ως μονοετή, συνήθως ως φυτά για κρεβάτια, κρεμαστά καλάθια και δοχεία. Είναι όμως οι πετούνιες όντως ετήσιες; Η απάντηση είναι όχι. Τεχνικά, οι πετούνιες είναι πολυετή φυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε θερμά εύκρατα κλίματα, χωρίς κίνδυνο παγετού και καυτές θερμοκρασίες, οι πετούνιες θα αναπτύσσονται χρόνο με τον χρόνο.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αγοράζουν και καλλιεργούν πετούνιες ως μονοετή, το γεγονός ότι είναι πολυετή φυτά σημαίνει ότι είναι δυνατό να ληφθούν μοσχεύματα πετούνιας το καλοκαίρι. Εφόσον αυτά τα μοσχεύματα ξεχειμωνιάζονται σε ένα ζεστό γυάλινο σπίτι, ωδείο ή εσωτερικό περιβάλλον, θα παρέχουν νέα φυτά για την επόμενη χρονιά.

Καλλιέργεια πετούνιας: συνοπτικές σημειώσεις φυτών

Τύπος φυτού

Μισό ανθεκτικό πολυετές, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο.

Αποψη

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστη ή μερική σκιά σε θερμά κλίματα.

Τελικό μέγεθος

30 cm (1 πόδι) ύψος, 30-90 cm (1 έως 3 πόδια πλάτος).

Πώς μοιάζουν οι Πετούνιες;

Οι πετούνιες είναι ζωντανές, πολύχρωμες, φυτά κλινοστρωμνής που θα ανθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι.

Οι πετούνιες μεγαλώνουν μέχρι περίπου 30 εκατοστά (1 πόδι) ύψος και 60 έως 90 εκατοστά (2 έως 3 πόδια) πλάτος. Έχουν σκούρα ή μεσοπράσινα φύλλα με τριχωτή, κολλώδη υφή, σε διακλαδισμένους μίσχους.

Το κύριο χαρακτηριστικό των πετούνιας είναι τα άνθη τους που εμφανίζονται από την άνοιξη έως τα τέλη του φθινοπώρου. Φωτεινά και επιδεικτικά, τα λουλούδια της πετούνιας έχουν σχήμα πιατάκι ή τρομπέτα και μπορεί να είναι μονά ή διπλά άνθη.

Οι πολλές ποικιλίες πετούνιας σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων λουλουδιών πετούνιας. Αυτά καλύπτουν κυρίως αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του ανοιχτού κίτρινου, του πορτοκαλί, του μοβ μπλε ή του λευκού.

Μερικά άνθη πετούνιας έχουν πιο σκούρα σκίαση στο κέντρο της τρομπέτας, μερικά έχουν σκούρα φλέβες στα πέταλα (όπως στην παρακάτω εικόνα) και μερικά έχουν σκούρα περιθώρια γύρω από τους λοβούς των πετάλων. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι γνωστό ως σκίαση Picotee στη Βοτανική.

ροζ και μωβ άνθη πετούνιας

Ομάδες Petunia

Υπάρχουν 5 κύριες ομάδες πετούνιας όπως περιγράφεται παρακάτω. Μέσα σε κάθε ομάδα υπάρχουν διάφορες σειρές. Συνήθως οι ποικιλίες μιας σειράς είναι όλες πολύ παρόμοιες σε μέγεθος και συνήθεια με την κύρια παραλλαγή να είναι το χρώμα του λουλουδιού.

Grandiflora Petunias

Οι πετούνιες Grandiflora έχουν ιδιαίτερα μεγάλα άνθη – πλάτους έως 10 cm (4 ίντσες). Ωστόσο, αυτά τα λουλούδια είναι ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν από τη βροχή. Ως εκ τούτου, καλλιεργούνται καλύτερα σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια σε προστατευμένη θέση.

Οι δημοφιλείς σειρές Grandiflora περιλαμβάνουν τη σειρά Daddy, τη σειρά Express και τη σειρά Fanfare.

Πολυχλωρίδα πετούνιες

Αυτά έχουν μικρότερα λουλούδια (έως 5 cm, ή δύο ίντσες σε διάμετρο) από το Grandifloras. Είναι πιο θαμνώδεις και, όπως υποδηλώνει το όνομα, παράγουν πολλά λουλούδια. Οι πετούνιες πολυχλωρίδας μπορούν επίσης να φυτευτούν σε δοχεία ή καλάθια, αλλά είναι πιο σκληρές από τις Grandifloras, επομένως θα τα καταφέρουν καλά και σε κρεβάτια και μπορντούρες. Οι δημοφιλείς σειρές Multiflora περιλαμβάνουν τις σειρές Duo, Easy Wave και Surfinia.

Ανθισμένες πετούνιες

Πρόκειται για διασταύρωση τύπων Grandiflora και Multiflora. Έχουν τα μεγάλα άνθη της Grandilfora αλλά με τα πιο σκληρά χαρακτηριστικά της Multiflora, έτσι είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν. Το „Wave“ είναι μια δημοφιλής σειρά Floribunda.

Interflora Petunias

Οι πετούνιες Milliflora είναι μικρότερα, νάνος φυτά που προέκυψαν από μια γενετική μετάλλαξη. Έχουν μικρά λουλούδια (4 cm, ή 1,25 ίντσες) κατά μήκος, αλλά παράγονται στις μάζες τους. Λειτουργούν καλά ως αντίθεση με τις μεγαλύτερες ανθισμένες ποικιλίες. Το «Fantasy» και το Picobello» είναι οι εντυπωσιακές σειρές Milliflora Petunias.

Εξάπλωση πετούνιας

Οι πετούνιες που εξαπλώνονται είναι χαμηλής ανάπτυξης και έχουν μίσχους, με άνθη διαμέτρου 5-8 cm (2-3 ίντσες). Η συνήθεια εξάπλωσής τους σημαίνει ότι είναι καλά για την κάλυψη του εδάφους στα κρεβάτια του κήπου σας, αλλά τα πίσω στελέχη σημαίνουν επίσης ότι είναι αποτελεσματικά στο να κρεμάσετε καλάθια.

Πετούνιες σε κρεμαστά καλάθια

Πότε, πού και πώς να φυτέψετε την πετούνια

Οι πετούνιες είναι απίστευτα ευέλικτα φυτά και μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία, σε κρεμαστά καλάθια ή σε κρεβάτια κήπου.

Δεδομένου ότι οι πετούνιες είναι τρυφερά φυτά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν εκτίθενται σε παγετούς. Έτσι, φυτέψτε τα μόλις βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει ο τελευταίος παγετός – συνήθως στα τέλη της Άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Εάν καλλιεργείτε πετούνιες από σπόρους ή από φυτά βύσματος, είναι καλύτερο να περιμένετε έως ότου τα φυτά να διογκωθούν λίγο και να έχουν πολλά σετ φύλλων, πριν τα φυτέψετε στην τελική θέση.

Εάν έχουν μεγαλώσει σε γυάλινο σπίτι ή θερμαινόμενο νηπιαγωγείο, φροντίστε πρώτα να σκληρύνετε τις πετούνιες σας. Αυτό σημαίνει να τα τοποθετείτε έξω, σε ένα αρκετά προστατευμένο σημείο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα φέρετε ξανά μέσα τη νύχτα. Κάνετε αυτό για μια εβδομάδα περίπου και, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συνηθίσουν στις πιο δύσκολες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οι πετούνιες που φυτεύονται σε κρεμαστά καλάθια ή δοχεία μπορούν να συσκευαστούν αρκετά σφιχτά για να δώσουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση γρήγορα. Εάν φυτευτεί σε όρια, είναι συνήθως καλύτερο να τοποθετήσετε τα φυτά σε απόσταση 15 έως 20 cm (6-8 ίντσες) μεταξύ τους. Ιδιαίτερα θαμνώδεις ή απλωμένες ποικιλίες πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30-40 cm (12 έως 15 ίντσες).

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τις πετούνιες σε κρεμαστά καλάθια και δοχεία

Ιδανικά, οι πετούνιες χρειάζονται ένα γόνιμο έδαφος για να έχουν καλή απόδοση, αν και χρειάζονται επίσης συνθήκες ελεύθερης αποστράγγισης.

Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα κομπόστ πολλαπλών χρήσεων (ιδανικά χωρίς τύρφη) όταν φυτεύετε πετούνιες σε κρεμαστά καλάθια ή δοχεία.

Είναι επίσης καλή ιδέα, ειδικά όπου υπάρχει καυτός ήλιος ή αέρας, να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να συγκρατήσετε την υγρασία μέσα στο κομπόστ στο κρεμαστό καλάθι ή το δοχείο. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση κρυστάλλων συγκράτησης νερού ή με την επένδυση του δοχείου με πλαστικό. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστική επένδυση, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν μερικές τρύπες ώστε να υπάρχει αποστράγγιση, καθώς τα φυτά δεν θα επιβιώσουν εάν οι ρίζες είναι πνιγμένες.

Οι πετούνιες σε κρεμαστά καλάθια ή δοχεία χρειάζονται τακτική τροφοδοσία. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσα, όπως η τροφή ντομάτας, καθώς αυτό ενθαρρύνει την ανθοφορία

Φροντίδα για πετούνιες σε κρεβάτια κήπου και μπορντούρες

Όταν φυτεύετε πετούνιες στα κρεβάτια του κήπου σας, εμπλουτίστε το έδαφος πρώτα με καλά σάπια κοπριά, κομπόστ ή εδαφοβελτιωτικό.

Διατηρήστε τα φυτά σας καλά ποτισμένα –αν και όχι υπερβολικά ποτισμένα– και ταΐστε κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με λίπασμα υψηλής ποτάσης.

Πώς να κλαδέψετε τις πετούνιες

Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τις πετούνιες νεκρές πετούνιες αφαιρώντας τα λουλούδια που έχουν ξεθωριάσει. Είναι εύκολο να το κάνετε αυτό με το τσίμπημα του νεκρού λουλουδιού, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κλαδευτικά ή κομματάκια για να έχετε καθαρό κόψιμο. Κόψτε ακριβώς πάνω από το πρώτο σετ από φύλλα κάτω από το κεφάλι του λουλουδιού.

Όταν πρόκειται για το κλάδεμα των πετούνων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι παράγουν τα άνθη τους μόνο στο τέλος των στελεχών τους. Επομένως, για περισσότερα λουλούδια, χρειάζεστε περισσότερους μίσχους. Και πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερα στελέχη; Κλαδεύοντας τα φυτά σας.

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται κάπως «μακριά» ή στραβά. Έτσι, όταν οι μίσχοι έχουν μήκος περίπου 20 cm (8 ίντσες), ξέρετε ότι είναι ώρα να κλαδέψετε τις πετούνιες σας.

Μπορείτε να κόψετε τους μίσχους περίπου στο μισό, φροντίζοντας πάλι να κόψετε ακριβώς πάνω από έναν κόμβο φύλλου. Αυτό θα ενθαρρύνει το φυτό να παράγει νέους μίσχους από κάθε κόμβο, οι οποίοι θα αρχίσουν γρήγορα να ανθίζουν.

Εάν κλαδεύετε πίσω μερικούς μίσχους κάθε λίγες μέρες, μπορείτε να διατηρήσετε το φυτό να ανθίζει το καλοκαίρι και να διατηρήσετε ένα καλό σχήμα.

Εδώ είναι αυτό που χρησιμοποιώ για όλο μου το κλάδεμα:

Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος FELCO F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης (δέσμη, 2 τεμάχια)

  • Πακέτο – 2 είδη: Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος Felco F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης
  • Αξιόπιστο: άνετες, ελαφριές, στιβαρές λαβές από σφυρήλατο αλουμίνιο με εγγύηση εφ‘ όρου ζωής* / λεπίδα και πριτσινωμένη λεπίδα αμόνι από υψηλής ποιότητας σκληρυμένο χάλυβα / καθαρή, ακριβής κοπή / όλα τα μέρη μπορούν να αντικατασταθούν
  • Αποτελεσματικό: εύκολη, ανθεκτική ρύθμιση κοπής / εγκοπή κοπής σύρματος / αυλάκωση χυμού
  • Αυτό το μέγεθος είναι για μεσαία έως μεγάλα χέρια
  • Εργονομική: προστασία χεριών παρέχεται από το μαξιλαράκι-απορροφητή κραδασμών / αντιολισθητική επίστρωση

Πώληση

FELCO F-2 068780 Classic Manual Hand Kruner, F 2

  • Λεπίδα αμόνι με αυλάκι χυμών
  • Ένα σκληρυμένο μπουλόνι και παξιμάδι για να διασφαλιστεί η ακριβής ρύθμιση τόσο των λεπίδων κοπής όσο και των λεπίδων άκμονα
  • Λαστιχένιο μαξιλάρι και αμορτισέρ
  • Ιδανικό κλαδευτήρι για ελαφριές εφαρμογές και εύκολα ρυθμιζόμενο
  • Διαθέτει ισχυρές λεπίδες με εγκοπή κοπής σύρματος

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-05 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Αγαπάτε τις Ντάλιες;Έχω γράψει το βιβλίο πάνω τους

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μου βήμα προς βήμα, με απλές γλωσσικές εξηγήσεις και εξαιρετικά χρήσιμες εικόνες και εικονογραφήσεις. Αυτό είναι για εσάς εάν αγαπάτε τις ντάλιες και θέλετε να αξιοποιήσετε το καλύτερο από τις ντάλιες που καλλιεργείτε.

Ελα μαζί μας! Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο Gardening Step by StepΕγγραφείτε παρακάτω για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες συμβουλές και ενημερώσεις κηπουρικής*

*Εισαγάγοντας τα στοιχεία σας, αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και την πολιτική απορρήτου του gardeningstepbystep.com. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar