νεκρά λουλούδια – πώς να το κάνετε και γιατί

0
νεκρά λουλούδια - Inula magnifica

Τι είναι το deadheading και γιατί να το κάνουμε;

Τα νεκρά λουλούδια είναι απλώς η διαδικασία αφαίρεσης των εξαντλημένων ανθοφοριών από τα φυτά σας. Συνήθως θα πρέπει να είστε νεκροί καθώς η άνθιση ξεθωριάζει και αρχίζει να χάνει τα πέταλά της. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους σκοτώνουν τα λουλούδια σας. Πρώτον, η θανάτωση ενθαρρύνει το φυτό σας να παράγει περισσότερα άνθη. Δεύτερον, το deadheading είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας να δείχνουν τα καλύτερα τους αφαιρώντας τα αντιαισθητικά νεκρά και νεκρά κεφάλια λουλουδιών.

Νεκροκεφαλαία λουλούδια

Οι περισσότεροι από εμάς καλλιεργούμε κυρίως ανθοφόρα φυτά στους κήπους μας για την ομορφιά, το χρώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άρωμα των ίδιων των λουλουδιών. Επομένως, αυτό που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερα λουλούδια για τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Και αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι ο κύριος λόγος για να θανατώσεις τα λουλούδια σου.

Η πλειονότητα των φυτών έχουν εξελιχθεί για να αναπαράγονται παράγοντας σπόρους, και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουν την ύπαρξη του είδους. Όταν ωριμάσουν και είναι έτοιμοι, οι σπόροι πέφτουν από το φυτό στο έδαφος, φυτρώνουν (όταν οι συνθήκες ζεστασιάς και φωτός το επιτρέπουν) και στη συνέχεια αναπτύσσονται σε νέα φυτά που παράγουν σπόρους που επαναλαμβάνουν τον κύκλο.

Φυσικά, ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει την παραγωγή λουλουδιών που περιέχουν τα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών. Και για να έχετε την πλήρη εικόνα σχετικά με το γιατί εμείς τα νεκρά λουλούδια, αξίζει να δούμε λίγο πιο αναλυτικά πώς λειτουργούν τα λουλούδια και τον ρόλο που παίζουν.

Μερικά λουλούδια έχουν μόνο θηλυκά αναπαραγωγικά φυτά, μερικά μόνο αρσενικά μέρη και μερικά έχουν και τα δύο. Το αρσενικό μέρος του φυτού ονομάζεται στήμονας και αποτελείται από τον ανθήρα και το νήμα. Αυτά παράγουν γύρη.

Η γύρη μεταφέρεται στα θηλυκά μέρη του φυτού από έντομα, πουλιά ή άλλη επικονιαστική δράση. Το θηλυκό μέρος που δέχεται ονομάζεται στίγμα, το οποίο βρίσκεται σε μια δομή που ονομάζεται στυλ.

Η γύρη που προσγειώνεται στο στίγμα βλασταίνει και, ως αποτέλεσμα, παράγει έναν σωλήνα που εκτείνεται προς τα κάτω στην ωοθήκη και γονιμοποιεί το αυγό ή το ωάριο του λουλουδιού. Το ωάριο εξελίσσεται σε σπόρο και η ωοθήκη μεγαλώνει για να γίνει λοβό σπόρων ή καρπός.

Deadheaded λουλούδια: μέρη λουλουδιών
Μέρη λουλουδιών

Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, τα λουλούδια έχουν εξελιχθεί για να προσελκύουν επικονιαστές σε αυτά ή να διευκολύνουν τη διαδικασία της επικονίασης. Ορισμένα λουλούδια, για παράδειγμα, έχουν χρώματα και σημάδια που είναι ιδιαίτερα ορατά σε ορισμένα έντομα, ενώ μερικά έχουν ιδιαίτερα σχήματα και αρώματα που προσελκύουν πεταλούδες ή πουλιά. Μερικά, όπως και πολλά χόρτα, έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν γύρη μέσω του αέρα όταν τα φυσάει ο άνεμος.

Γενικά είναι αυτές οι προσαρμογές αρώματος, χρώματος και σχήματος λουλουδιών που δίνουν στα λουλούδια τα χαρακτηριστικά που εκτιμούμε και θέλουμε να δούμε περισσότερα. Και αυτό, με έναν στρογγυλό, αλλά ελπίζουμε ενημερωτικό τρόπο, μας φέρνει πίσω στην πρακτική των νεκρών λουλουδιών.

Ένα εξαντλημένο λουλούδι – αυτό που έχει επικονιαστεί – ξεκινά τη διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης των σπόρων του. Στη συνέχεια, το φυτό οδηγείται να εκτρέψει τις ενέργειές του σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο αναπαραγωγικός κύκλος. Ως αποτέλεσμα, το φυτό σταματά την παραγωγή λουλουδιών και επικεντρώνεται στην παραγωγή σπόρων.

Εμείς οι κηπουροί παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία όταν σκοτώνουμε λουλούδια.

Όταν αφαιρέσουμε την εξαντλημένη άνθιση, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή σπόρων. Ως αποτέλεσμα, και επειδή το φυτό έχει εξελιχθεί ώστε να θέλει να παράγει σπόρο, θα πρέπει να παράγει περισσότερα άνθη για επικονίαση, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν αυτοί οι σπόροι.

Έτσι, όταν ανθοφορούμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, διεγείρουμε το φυτό να παράγει όλο και περισσότερα λουλούδια – κάτι που ως κηπουροί είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνει το φυτό.

Πώς να κάνετε νεκρά λουλούδια

διάγραμμα νεκρών λουλουδιών

Η απλή αρχή με τα νεκρά λουλούδια είναι ότι κόβετε τη κεφαλή του λουλουδιού ακριβώς πάνω από τον κόμβο (ή το επόμενο ζεύγος φύλλων) κάτω από το εξαντλημένο λουλούδι. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές θα αφαιρείτε και ένα τμήμα του στελέχους.

Στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι ένα νέο μπουμπούκι λουλουδιών έχει εμφανιστεί στη διασταύρωση του στελέχους και φεύγει κάτω από αυτό το ξεθώριασμα άνθισης Echinacea. Η κοπή ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο θα διεγείρει αυτό το μπουμπούκι στην ανάπτυξη και θα παραχθεί ένα νέο και ελκυστικό λουλούδι.

Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, και στην περίπτωση άλλων ξυλωδών ή συμπαγών φυτών με μίσχο, όπως η ντάλιες, να μην αφήνετε ένα τμήμα του στελέχους πάνω από τον κόμβο των φύλλων, καθώς αυτό σταδιακά θα υποχωρήσει και μπορεί να αρρωστήσει, καταστρέφοντας το υπόλοιπο φυτό.

Με μαλακά φυτά με μίσχο, συμπεριλαμβανομένων πολλών μονοετών φυτών, όπως οι πετούνιες ή οι ιππατένιες, μπορείτε απλά να τραβήξετε την κεφαλή του λουλουδιού, αλλά φροντίστε να τραβήξετε και την ωοθήκη όπου αναπτύσσονται οι σπόροι.

Φυτά που πρέπει να είναι νεκροκεφαλή

Από τις παραπάνω εξηγήσεις προκύπτει ότι η νεκροκεφαλή λειτουργεί όταν ένα φυτό έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερους ανθοφόρους μίσχους. Έτσι, συνήθως θα είναι ορισμένα μονοετή, πολυετή φυτά και θάμνοι που θα στοχεύσετε για θανάτωση. Ακολουθεί μια λίστα με μερικούς από τους καλύτερους υποψηφίους για νεκρό κεφάλι για περισσότερες ανθοφορίες:

 • Αγάπανθους
 • Monarda
 • Gallardia
 • Καμπανούλας
 • Ημερήσια
 • Ντάλιες
 • Δελφίνια
 • Ανθεκτικά γεράνια
 • Heucheras
 • Hollyhocks
 • Λεβάντα
 • Λούπινα
 • Μαργαρίτα Μαργαρίτα
 • κατιφέδες
 • Πετούνιες
 • Ροδόδεντρα
 • Τριαντάφυλλα
 • Σάλβια
 • Snapdragons
 • Γλυκός αρακάς
 • Ζίννια

Φυτά που δεν πρέπει να είναι νεκροκεφαλές

Τα μονόβλαστα φυτά, όπως οι περισσότεροι βολβοί, συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε νεκρωμένες κεφαλές με περαιτέρω άνθη.

Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε εάν θέλετε να αφήσετε τα ξοδευμένα κεφάλια λουλουδιών στο φυτό επειδή είναι διακοσμητικά από μόνα τους, παρέχοντας ενδιαφέρον τον χειμώνα, καθώς και τροφή και καταφύγιο για έντομα στον κήπο.

Τα περισσότερα διακοσμητικά χόρτα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως και πολλά από τα κωνοφόρα, όπως η εχινάκεια.

Ό,τι χρειάζεστε για τα νεκρά λουλούδια

Αυτό που χρειάζεσαι για το κουφάρι σου είναι ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κλαδευτήρι.

Χρησιμοποιώ και προτείνω ανεπιφύλακτα κλαδευτήρια Felco, ιδιαίτερα το Felco νούμερο 2, που κατά την άποψή μου είναι το καλύτερο ολόσωμο κλαδευτήρι της αγοράς.

Τα κλαδευτήρια παράκαμψης Felco μοντέλο 2 είναι υψηλής ποιότητας κλαδιά με άνετες, ελαφριές λαβές, σκληρυμένη ατσάλινη λεπίδα με εγκοπή κοπής σύρματος, καρφωτό αμόνι με αυλάκωση χυμών και οδοντωτό μηχανισμό κεντρικού παξιμαδιού που ευθυγραμμίζει εύκολα τις λεπίδες για καθαρή ακριβή κοπή. Ένα αμορτισέρ από καουτσούκ με μαξιλάρι προστατεύει τους καρπούς.

Αυτά τα κλαδευτήρια έχουν εγγύηση εφ‘ όρου ζωής και όλα τα εξαρτήματα μπορούν να αντικατασταθούν.

Το συνολικό μήκος 21,5 cm/8,5″ μπορεί να κόψει μίσχους διαμέτρου έως 2,5 cm/1″. Συνολικό βάρος 240g/8,5oz.

Δεν έχω βρει ακόμα κάτι καλύτερο σε 20 και πλέον χρόνια κηπουρικής.

αγοραστές των ΗΠΑ

Πώληση

FELCO F-2 068780 Classic Manual Hand Kruner, F 2

 • Λεπίδα αμόνι με αυλάκι χυμών
 • Ένα σκληρυμένο μπουλόνι και παξιμάδι για να διασφαλιστεί η ακριβής ρύθμιση τόσο των λεπίδων κοπής όσο και των λεπίδων άκμονα
 • Λαστιχένιο μαξιλάρι και αμορτισέρ
 • Ιδανικό κλαδευτήρι για ελαφριές εφαρμογές και εύκολα ρυθμιζόμενο
 • Διαθέτει ισχυρές λεπίδες με εγκοπή κοπής σύρματος

Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος FELCO F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης (δέσμη, 2 τεμάχια)

 • Πακέτο – 2 είδη: Επαγγελματικό ψαλίδι κλαδέματος Felco F2 με δερμάτινο κλιπ ή θήκη ζώνης
 • Αξιόπιστο: άνετες, ελαφριές, στιβαρές λαβές από σφυρήλατο αλουμίνιο με εγγύηση εφ‘ όρου ζωής* / λεπίδα και πριτσινωμένη λεπίδα αμόνι από υψηλής ποιότητας σκληρυμένο χάλυβα / καθαρή, ακριβής κοπή / όλα τα μέρη μπορούν να αντικατασταθούν
 • Αποτελεσματικό: εύκολη, ανθεκτική ρύθμιση κοπής / εγκοπή κοπής σύρματος / αυλάκωση χυμού
 • Αυτό το μέγεθος είναι για μεσαία έως μεγάλα χέρια
 • Εργονομική: προστασία χεριών παρέχεται από το μαξιλαράκι-απορροφητή κραδασμών / αντιολισθητική επίστρωση

Τελευταία ενημέρωση στις 2022-11-05 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Advertising API

Αγοραστές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορείτε να πάρετε το Felco Classic Number 2 στο Harrod Horticulture.

Αγαπάτε τις Ντάλιες;Έχω γράψει το βιβλίο πάνω τους

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μου βήμα προς βήμα, με απλές γλωσσικές εξηγήσεις και εξαιρετικά χρήσιμες εικόνες και εικονογραφήσεις. Αυτό είναι για εσάς εάν αγαπάτε τις ντάλιες και θέλετε να αξιοποιήσετε το καλύτερο από τις ντάλιες που καλλιεργείτε.

Ελα μαζί μας! Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο Gardening Step by StepΕγγραφείτε παρακάτω για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες συμβουλές και ενημερώσεις κηπουρικής*

*Εισαγάγοντας τα στοιχεία σας, αποδέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και την πολιτική απορρήτου του gardeningstepbystep.com. Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar