Νέο Grimdark Fantasy γεμάτο διαφορετικούς χαρακτήρες, δράση και τραύμα

0
Νέο Grimdark Fantasy γεμάτο διαφορετικούς χαρακτήρες, δράση και τραύμα

Μωρό δολοφονίας από τον GJ Stoutimore

Περί τίνος πρόκειται?

Ο τελευταίος ιππότης ενός αρχαίου τάγματος δολοφόνων δαιμόνων ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι γεμάτο με αγγέλους, δαίμονες και ανθρώπους που πολεμούν τους πολέμους τους.

Ο υψηλός κορεσμός του είδους Fantasy είναι και ευλογία και κατάρα. Με τόσες πολλές επιλογές μέσα σε ένα είδος που προσφέρεται για τροπάρια, υπάρχουν πολλά για να εξερευνήσουν οι αναγνώστες, ωστόσο ορισμένα βιβλία μπορεί να χαθούν στο άχυρο. Με αυτά τα λόγια, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω το νέο μυθιστόρημα του GJ Stoutimore Μωρό δολοφονίας, το πρώτο βιβλίο στη νέα του σειρά Knights of Sadira, στην πραγματικότητα διαχωρίζεται από το άχυρο. Αντί να πέφτει στα κουρασμένα, νευρικά κλισέ που συνηθίζουν οι συγγραφείς όταν γράφουν μέσα στον σκοτεινό χώρο της φαντασίας, ο Stoutimore δημιουργεί μια ζοφερή, συναισθηματική αφήγηση γεμάτη αποχρώσεις χαρακτήρων, δράση και τραύμα που συνδυάζει δοκιμασμένα και αληθινά τροπάρια με τη δική του μοναδική αίσθηση.

Εκτυλίσσεται ως μια σειρά από αφηγήσεις που διαδραματίζονται σε δεκαετίες, αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία τιμής, εξαπάτησης, φρίκης και εκδίκησης. Η Ράφι Οκαμότο, ο τελευταίος ιππότης του αγγέλου Σαντίρα, είναι μια άρτια εκπαιδευμένη γυναίκα Ιάπωνα πολεμίστρια που ζει και πεθαίνει με τον τρόπο που της έμαθαν: «Μην σκέφτεσαι υπερβολικά. Το να μπεις στο μυαλό σου είναι αυτό που σε σκοτώνει. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας καθαρά και γρήγορα. Δράσε με ένστικτο. Εμπιστευτείτε αυτό που ήδη γνωρίζετε. Τα υπόλοιπα θα φροντίσουν μόνοι τους». Μαζί με έναν έφηβο που ασκεί τη μαγεία, έναν δολοφόνο παιδιών και μια σειρά από άλλους χαρακτήρες καλοπροαίρετους και απαίσιους, ενώ τον κοροϊδεύουν συνεχώς ο αρχαίος δαίμονας που κατοικεί στη λεπίδα του θρυλικού σπαθιού της, η Ράφι υποβάλλεται σε ένα επικίνδυνο ταξίδι που θα κρίνει την έκβαση του τον κόσμο όπως τον ξέρουν.

A TOUR DE FORCE OF A DEBUT

Η αγαπημένη μου πτυχή του μυθιστορήματος είναι οι βαθιές, ρεαλιστικές και αποχρώσεις χαρακτήρες, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί, συμπαθητικοί και εντελώς κακοί. Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις της αφήγησης είναι το τραύμα, και σχεδόν κάθε χαρακτήρας έχει βιώσει κάποιους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η συγγραφή ενός χαρακτήρα που έχει υποστεί τραύμα στο παρελθόν είναι συχνά μια παγίδα για πολλούς συγγραφείς που δεν έχουν υποφέρει το ίδιο στην πραγματική ζωή, καθώς συχνά εμφανίζεται ως κλισέ, μη ρεαλιστικό και μερικές φορές προσβλητικό. Ωστόσο, ως κάποιος εξοικειωμένος με την κακοποίηση, ο Stoutimore χρησιμοποιεί τη δική του εμπειρία για να δημιουργήσει προβληματικούς, σπασμένους χαρακτήρες που να αισθάνονται αληθινοί. Μου άρεσε να βλέπω πώς αυτό το τραύμα ενημέρωσε τις αποφάσεις που παίρνει κάθε χαρακτήρας και πώς εξελίσσεται ο καθένας σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που ο Stoutimore γράφει γυναίκες. Πολλοί άντρες συγγραφείς φαντασίας, ακόμη και όπως ο Ρόμπερτ Τζόρνταν και ο Μπράντον Σάντερσον, γράφουν συχνά τις γυναίκες με έναν τρόπο που φαίνεται επινοημένος και στερεότυπος. Ο Stoutimore αποφεύγει επιδέξια αυτή την παγίδα και κάνει όλους τους χαρακτήρες του να νιώθουν αληθινοί και ατομικοί. Ο Ράφι είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οδηγούς που έχω διαβάσει στην πρόσφατη μνήμη, και οι Ιππότες της Σαντίρα, ένα τάγμα που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα.

Μου άρεσε επίσης η εκτεταμένη, οφιοειδής αφήγηση. Ως λάτρης της φαντασίας πόρτας, ενθουσιάστηκα όταν είδα το χρόνο εκτέλεσης του βιβλίου των 600 σελίδων, ωστόσο ήμουν επίσης ανήσυχος, καθώς πολλοί συγγραφείς δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την έκθεση και τον ρυθμό της ιστορίας. Χάρηκα που βρήκα τις επιφυλάξεις μου εντελώς αβάσιμες, καθώς με τράβηξε αμέσως μια αφήγηση που καίει αργά, αλλά αφήνει αρκετή ποσότητα φρυγανιάς για να κρατήσει τους αναγνώστες ενθουσιασμένους στη σημαντική ανατροπή στο φινάλε.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, το Murder Baby υψώνεται με επιτυχία πάνω και πέρα ​​από τη θάλασσα της άσκησης που είναι το είδος της φαντασίας. Ιδανικό για τους θαυμαστές της σειράς Throne of Glass της Sarah J Maas και της τριλογίας The First Law του Joe Abercrombie, οι αναγνώστες δεν θα θέλουν να χάσουν αυτή την περιοδεία του ντεμπούτου.

Μωρό δολοφονίας από τον GJ Stoutimore

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/12/2022

Συγγραφέας: GJ Stoutimore

Σελίδες: 629 σελίδες

ISBN: 9798368063089

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar